Asfaltirane ceste u neumskom zaleđu

17.07.2014. 14:34 / Izvor: eKapija.ba

Prometna izoliranost od ostatka zemlje je dugoročni problem Općine Neum, čije se rješenje vidi u izgradnji novog magistralnog puta Neum-Stolac.

Prometna izoliranost od ostatka zemlje je dugoročni problem Općine Neum, čije se rješenje vidi u  izgradnji novog magistralnog puta Neum-Stolac. Spomenuta izgradnja, koja je u nadležnosti Federacije BiH, napreduje jako sporo, i ne nazire joj se kraj u skoroj budućnosti.  

Stara cesta kroz neumsko zaleđe je uska, nepregledna, puna rupa, i sa previše zavoja, no to je ujedno i jedini put kojim neumski gosti mogu stići ako nemaju putovnicu ili ne žele čekati na graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom,  jedini put kojim se vrši transport hrane i pića, i snabdjevaju neumske trgovine, i naravno put kojim se svakodnevno služe mještani.

Iako je vrijeme ljetne sezone, i u Neumu se sve vrti oko turizma i gostiju, Općina Neum je  uložila  u zaleđe Neuma, te su jučer završeni građevinski radovi u obnovi najlošijih seoskih puteva.  Kako bi se poboljšali životni uvijeti ruralnih područja, prošireni su i asfaltirani djelovi oronulog puta kako bi  mještani mogli bez problema doći do svojih kuća.  Tako je Zelenikovac dobio 2 100 m novog asfaltiranog puta i Dobri do 1 700 m.  Manji radovi, i uređenje prostora oko crkve i groblja urađeni su u Hutovu, Prapratnici, Moševićima i na Ćukovoj gredi.

Neumsko zaleđe je bogato prirodnim ljepotama i povjesno-kulturnom baštinom, ali ipak zbog udaljenosti od grada i loše prometne infrastrukture , sela broje sve manje i manje stanovnika.

Načelnik Općine Neum Živko Matuško je sa svojim pomoćnicima obišao spomenuta područja. Malobrojni mještani su sa oduševljenjem pozivali na kavu, želeći s nekim porazgovarati. Sretni što im je asfaltiran put sve do ispred kuće, zahvaljivali su i naravno predlagali još ulaganja kako bi im život bio ugodniji.

Općina Neum je uložila napore i poduzela sve aktivnosti kako bi selo Previš, koje se nalazi na nepristupačnom terenu, uskoro dobilo električnu energiju. 

Za Previš kao da je vrijeme stalo. Mir i tišina, priroda u svom punom sjaju. Život koji zavisi od mukotrpnog rada u polju, i sreća zbog njegovih plodova. Čovjek i priroda kao jedno, i na trenutak se dobiva dojam da ostatak svijeta, sa svim svojim dostignućima, i nedaćama i problemima, jednostavno ne postoji. Samo je bitno ovdje i sada.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije