Nijemci i Austrijanci u Živinicama grade fabrike, posao za 350 radnika

26.05.2018. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Nijemci i Austrijanci u Živinicama grade fabrike, posao za 350 radnika

Općina Živinice zajedno sa načelnikom Samirom Kamenjakovićem pokazala je znanje i spremnost da iskoristi potražnju transnacionalnih firmi.

Na području industrijske zone Ciljuge II, u proteklom periodu investirano je više od trideset miliona konvertibilnih maraka, izgrađen je veliki broj fabrika, od kojih će neke startati sa radom već početkom mjeseca augusta.

Općinski načelnik Samir Kamenjaković posjetio je investitore njemačke firme, koji su tom prilikom kazali da će nakon završetka fabrike koja je već u zadnoj fazi izgradnje, praviti projektnu dokumentaciju za izgradnju još jedne proizvodne hale.

Radi se o projektima sa dugim razdobljem investiranja, koji će imati direktan efekat na razvoj privrede ne samo lokalne zajednice, već i i cjelokupne države Bosne i Hercegovine.

Poznata je činjenica da obim stranih investicija zavisi direktno od ambijenta poslovne klime, odnosno lakoće poslovanja u zemlji, ili u lokalnoj zajednici u koju se ulažu sredstva. S tim u vezi iako naša država slovi za one zemlje koje karakteriše podijeljeno tržište, postojanje mnogih administrativnih prepreka koje su vezane ponajprije za osnivanje i rad novih privrednih subjekata, te dug period trajanja registracije preduzeća što je praćeno i visokim troškovima, administracija Općine Živinice na čelu sa načelnikom Kamenjakovićem u proteklih godinu dana razrađenim strateškim planiranjem i pametnom politikom omogućila je stranim i domaćim investitorima ambijent za ulaganja koja prelaze pedeset miliona konvertibilnih maraka.

Taj podatak govori više stvari, osim novih omogućenih radnih mjesta, potrebno je istaći i činjenicu da dolaskom stranih investitora iz razvijenih zemalja obezbjeđuju se savremenija nova tehnološka i organizaciona znanja i otvara se mogućnost povećanja izvoza, čime se na tržištu lokalna zajednica i država Bosna Hercegovina mapiraju kao relevantni akteri i faktori koji mogu pratiti trendove i koji imaju ponuditi adekvatnu radnu snagu.

Općina Živinice zajedno sa načelnikom Samirom Kamenjakovićem pokazala je znanje i spremnost da iskoristi potražnju transnacionalnih firmi za novim mjestima investiranja, i iste stavi u pogon razvoja općine, o čemu je više rekao načelnik Kamenjaković.

"Došao sam da obiđem poslovnu zonu sa jednom dobrom informacijom, a to je da će prva firma iz Njemačke već prvog augusta početi zvanično sa radom. Od petog augusta svi uposlenici koji budu primljeni počet će da obavljaju svoje radne aktivnosti. Dakle, mi smo u poslovnoj zoni o kojoj smo govorili od početka kao i o njenom uređenju, nakon što smo je u potpunosti uredili, početkom prošle godine dobili već i prve investitore. U poslovnu zonu je definitivno do danas uloženo negdje oko trideset i pet miliona konvertibilnih maraka i to je zaista jedna značajna suma ulaganja u Općinu Živinice. Ako uzmemo u obzir firmu Sućo koja je otvorena u novembru prošle godine i tržni centar Bingo koji se radi na području naše Općine, Općina Živinice je, dakle, negdje u godinu dana imala oko pedeset miliona konvertibilnih maraka ulaganja. Tako da smo definitivno postali jedna značajna destinacija za ulaganje”, kazao je Kamenjaković.

Kada je u pitanju industrijska zona Ciljuge II i nova fabrika njemačke firme, dogovorili su tokom posjete investitoru da će odmah nakon ulaska radnika u fabriku, početi izgradnja i druge fabrike. Smatrajući ozbiljnom destinacijom za ulaganje, i smatrajući našu administraciju koja je zaista u najbržem vremenskom intervalu obezbijedila svu dokumentaciju koja je bila potrebna, kompetentnom i spremnom da zadovoljimo sve njihove osnovne kriterijume, investitor je danas kazao da će odmah početkom augusta praviti projektnu dokumentaciju za izgradnju još jedne hale do hale koju imaju i koju su već izgradili, odnosno koja je u zadnjoj fazi izgradnje.

"Kad su u pitanju austrijski ulagači, u austrijsku firmu bi trebalo biti zaposleno oko tri stotine i pedeset ljudi. Ona bi krajem jeseni trebala primiti prve radnike. Najveće mi je zadovoljstvo da pored stranih investitora, imamo naše, domaće poduzetnike koji također prave investicije ovdje, od Almersa, Zirata, Holexa i ostalih, zajedno sa Bingom koji je u fazi otvaranja svoje nove poslovnice na ovoj lokaciji. Kada sve to zbrojimo mi bi na ovoj poslovnoj zoni trebali imati negdje u ove dvije naredne godine zaposleno oko hiljadu ljudi i to je ono što ja stvarno sa zadovoljstvom i punim srcem mogu kazati. To je ona pametna politika koju moramo voditi da obezbijedimo uslove za sve ove investicije. Važno je istaći činjenicu da se moramo prilagoditi ulagačima, jer ukoliko se administracija ne prilagodi ulagačima, od investicija neće biti ništa. Iz tog razloga želim se zahvaliti administraciji Općine Živinice, Općinskom vijeću, želim se zahvaliti građanima koji su nas prihvatili da radimo ovakve projekte koji su za budućnost naše djece i svi nas zajedno”, kazao je Kamenjaković.

Dodao je kako želim da ovakve zone budu primjer i drugim lokalnim zajednicama kako treba raditi sa investitorima.

"Naravno, ovdje ne smije i neće biti kraj. Mi smo pripremili već dvije nove poslovne zone koje ćemo uređivati i dovesti strane investitore kao i naše domaće. Svima su isti uslovi za ulaganje, ovo želim ponoviti. Pozvani smo na jedan međunarodni samit da predstavimo poslovnu zonu, jer nas već tretiraju kao bosansko čudo, jer smo za godinu dana uspjeli znači odrediti poslovnu zonu, urediti je, dovesti investitore i otvoriti nova radna mjesta. To je ono što želimo u budućnosti raditi i nastaviti dalje djelovati u svim segmentima zajedno sa našim građanima", kaže Kamenjaković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije