Austrougarska zgrada na Čobaniji srušena, gradi se stambeno-poslovni objekat

06.05.2019. 14:41 / Izvor: Akta.ba

Idejno rješenje budućeg objekta uradio je poznati Studio Zec. Po projektu prizemlje i prvi sprat novog stambeno-poslovni objekta imat će isti izgled kao srušena zgrada.

U neposrednoj blizini Narodnog pozorišta Sarajevo na Čobaniji, uskoro će biti izgrađen novi stambeno-poslovni objekat, saznaje Akta.ba.

Iako je još ranije iz Općine Centar najavljeno kako na ovom mjestu neće doći do rušenja zgrada koje datiraju iz austrougraskog perioda, već da će se na njima samo vršiti rekonstrukcija postojeće fasade kako bi se vratila u prethodno stanje, do toga nije došlo, objekat je do temelja srušen. Trenutno se na terenu vrše pripremni radovi za izgradnju novog objekta.

Kako saznajemo investitor budućeg objekta je firma Trust-Invest d.o.o Sarajevo, koja je u vlasništvu poznatog sarajevskog ugostitelja Malče Rovčanina, vlasnika ugostiteljskih objekata Vinoteka, La gitara i Slatko ćoše.

Idejno rješenje budućeg objekta uradio je poznati Studio Zec. Po projektu prizemlje i prvi sprat novog stambeno-poslovni objekta imat će isti izgled kao srušena zgrada.

Foto: sa-c.net

Podsjećamo da je rekonstrukcija ovih objekata planirana Regulacionim planom "Čobanija",  koji je Općinsko vijeće Općine Centar usvojilo na 23. redovnoj sjednici koja je održana 30.03.2018. godine.

Kako je navedeno u tadašnjem Planu, predviđena je rekonstrukcija i nadziđivanje pojedinih objekata što treba da doprinese revitaliziranju zatečenih urbanih struktura i spriječi njihovo dalje propadanje, nigdje nije spomenuto potpuno rušenje objekta.

Izvođači radova moraju obavezno zadržati kompletnu vanjsku fasadu sa kulama (zidni plašt) koja će se revitalizirati i restaurirati u izvorno stanje zgrade.

Prema Regulacionom planu, zadržava se postojeća građevinska linija prema ulicama Čobanija, Hamdije Kreševljakovića i šetnici. Srušena Pozorišna kafana će ponovo biti izgrađena. Postojeći objekti sa lijeve strane ulice Čobanija će se rekonstruisati s tim da prizemlje i prvi sprat se revitaliziraju i restauriraju u izvornom stanju.

Na ovom lokalitetu planirana je i izgradnja parking garažnih mjesta u okviru stambeno-poslovnog objekta, a prilaz će mu biti iz ulice Hamdije Kreševljakovića.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije