Azerbejdžanci ozvaničili početak gradnje fabrike sokova "Bosanka"

27.06.2014. 08:33 / Izvor: Nezavisne novine
Azerbejdžanci ozvaničili početak gradnje fabrike sokova 'Bosanka'

Jučer je na lokalitetu bivše kasarne u Ševarlijama položen kamen temeljac za izgradnju fabrike za preradu voća i povrća, koja će biti bazirana na brendu nekadašnjeg dobojskog giganta "Bosanke".

Sa skoro mjesec dana zakašnjenja zbog poplave, jučer je na lokalitetu bivše kasarne u Ševarlijama položen kamen temeljac za izgradnju fabrike za preradu voća i povrća, koja će biti bazirana na brendu nekadašnjeg dobojskog giganta "Bosanke".

Kamen temeljac položili su Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, Elin Zalov, direktor kompanije "Benkons Bosna", Bakir Izetbegović, pedsjedavajući Predsjedništva BiH, Juri Afanasjev, rezidentni koordinatir UN u BiH, Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, te Eldar Hasanov, ambasador Azerbejdžana u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

"Ovo je veliki dan. Svi znamo kroz šta je Doboj prošao u proteklih mjesec dana, ali isto tako nije se moglo, ni smjelo, odustati od svega što smo započeli. Veliki je dan za Doboj, ali i za RS i BiH. Ovdje će direktno i indirektno raditi stotine ljudi, zato kažem da će ova fabrika donijeti dobro svima. Grad Doboj je na ovom primjeru pokazao spremnost da izađe u susret svakom ozbiljnom investitoru, a u preduzeću "Benkons" iz Azerbejdžana smo to prepoznali", poručio je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da je "u razgovoru s predsjednikom Azerbejdžana i ambasadorom ove zemlje u BiH zamolio ih da Azerbejdžan investira u BiH, investiciju koja ne bi imala samo ekonomsku logiku, nego i karakter povezivanja građana različitih nacionalnosti".

Ovom prilikom Izetbegović je istakao kako svako novo radno mjesto u Bosni i Hercegovini predstavlja dobrobit za sve nas.

„Svaka zasijana oranica također. Svako iznova uspostavljeno povjerenje i prijateljstvo je pobjeda svih nas. „Projekat povjerenja“ Azerbejdžana i UN-a u Doboju je upravo takva pobjeda.   U to ime zahvaljujem azerbejdžanskom narodu i vladi. Čestitam glavnom investitoru, firmi 'BENKONS BOSNA'  i njenom direktoru, Elinu Zalovu, uz želje za sretan početak i uspješnu realizaciju ovog važnog investicionog poduhvata“, istakao je Izetbegović.

Nezavisne novine/ekapija.ba

Foto: dobojski.info

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije