Azil za pse koštat će tri miliona maraka

19.08.2019. 09:21 / Izvor: Oslobođenje
Azil za pse koštat će tri miliona maraka

Gradnja objekta predviđena je na mjestu starog azila u Prači i u njemu će moći boraviti 100 pasa, kazao je Bulaja.

Kanton Sarajevo, koji je prošle godine postao vlasnik Prihvatilišta za napuštene životinje u Prači, na istom mjestu napravit će novi azil za pse koji će ponuditi puno bolje uvjete za smještaj i boravak ovih životinja.

Glavni projekat

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko tri miliona KM, a izgradnja objekata bi trajala tri godine. Ministarstvo privrede KS-a je u ovogodišnjem budžeta za ovu namjenu planiralo milion KM.

"Veterinarski fakultet u Sarajevu u saradnji sa partnerima uradio je idejno rješenje za izgradnju azila, dok je Urbis centar Banja Luka završio glavni projekat koji nam je dostavljen prije nekoliko dana. Slijedi revizija glavnog projekta, a onda i dobijanje dozvola za gradnju od Općine Pale-Prača i izbor izvođača radova. Početak radova zavisit će od dogovora sa izvođačem i koliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali s obzirom na to da ulazimo u jesen i zimu", kazao nam je v. d. direktora KJP Veterinarska stanica Sarajevo Nirves Bulaja.

Prema njegovim riječima, planirano je da se svi postojeći objekti u trenutnom azilu poruše i da se na tom mjestu naprave novi sa dodatnim elementima kao što su info-centar i drugi sadržaji. Tim azilom upravljao bi KJP Veterinarska stanica Sarajevo.

Zabrana

"Azil je planiran za smještaj 100 pasa koji bi stalno bili tu, kao i još 20 pasa koji bi bili spremni za udomljavanje. O drugim detaljima i sadržajima ne bismo sada više otkrivali", dodao je Bulaja.

On ističe da je postojeći azil u Prači u neuslovnom i devastiranom stanju, zbog čega je veterinarska inspekcija Bosansko-podrinjskog kantona zabranila prijem pasa.

"Trenutno se u azilu nalazi 71 pas koji je pod nadzorom kantonalne veterinarske stanice. Imaju svu potrebnu njegu i hrane se redovno", rekao je Bulaja.

Azil za pse u Prači otvoren je 2012, kapaciteta 500 pasa, a u njega je uloženo 1,5 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije