Banja Luka će iduće godine dobiti novi Urbanistički plan

25.07.2019. 10:05 / Izvor: Akta.ba
Banja Luka će iduće godine dobiti novi Urbanistički plan

Nacrt ovog strateškog dokumenta iz oblasti prostornog uređenja, trebalo bi da bude gotov krajem proljeća iduće godine.

Poslije više od četiri decenije, Banja Luka će iduće godine dobiti novi Urbanistički plan koji će da definiše viziju budućeg razvoja grada.

Nacrt ovog strateškog dokumenta iz oblasti prostornog uređenja, trebalo bi da bude gotov krajem proljeća iduće godine, a u zavisnosti od toga kako će proteći javne rasprave o samom nacrtu, zavisi kada će dokument biti usvojen.

"U svakom slučaju, naša želja i očekivanja su da tokom iduće godine završimo ovaj kompleksan posao i da Banja Luka, poslije 44 godine, dobije novi Urbanistički plan", rekao je gradonačelnik Igor Radojičić koji je danas sa predstavnicima projektantske kuće Urbis centar Banja Luka, Centar za planiranje urbanog razvoja – CEP Beograd i JNU Institut za zaštitu i ekologiju RS danas potpisao ugovor o izradi Urbanističkog plana.

Prema njegovim riječima, ovo je istorijski događaj za grad i današnjim potpisom ugovora Banja Luka ulazi u završnu fazu donošenja novog Urbanističkog plana u potpuno promijenjenim društvenim, ekonomskim i istorijskim okolnostima u odnosu na ono što je bilo prije 44 godine.

On je istakao da temelj razvoja grada, uz Strategiju razvoja grada koja je usvojena prošle godine, čini upravo Urbanistički plan.

Nakon provedene kompleksne procedure javne nabavke, koja je trajala više od godinu i po, došlo se do ugovora i partnera Grada u ovom poslu, vrijednom oko 560.000 KM.

Snežana Mrđa Badža, direktor „Urbis centra“, u ime konzorcijuma koji će raditi Urbanistički plan grada, kazala je da imaju veliko iskustvo u izradi urbanističkih planova i da im je drago da će to iskustvo biti krunisano ovako velikim planom za grad.

"Već smo pripremili niz aktivnosti koji će i građanima biti interesantni, a to je jedna potpuno transparentna procedura, saradnja sa svim nadležnim gradskim institucijama, poštovanje svih gradskih dokumenata koji su do sada doneseni i otvorena debata sa svim akterima da se dođe do najboljeg rješenja i da mi kao profesionalci u potpunosti izrazimo i artikulišemo u prostornom smislu razvojne i strateške interese koje grad ima", naglasila je ona i dodala da će se budući plan raditi za narednih 20 godina.

Prema njenim riječima, kroz intenzivnu stručnu i javnu debatu pokušaće se riješti niz otvorenih pitanja kako bi se na kraju dobio što kvalitetniji dokument.

Gradski arhitekta Ivan Rašković istakao je da će se novim Urbanističkim planom staviti tačka na partikularno rješavanje razvoja Banje Luke različitim regulacionim planovima što je do sada bila jedina mogućnost.

"Donošenjem plana, grad će da se razvija mnogo sinhronizovanije i uravnoteženije", rekao je on.

Osvrćući se na pojedine segmente budućeg strateškog planskog dokumenta, on je naveo da je Banja Luka oduvijek bila poznata kao grad zelenila, tako je i programskim smjernicama za izradu Urabinističkog plana, to jedan od elemenata identiteta koji će biti razvijen i očuvan.

Neke od značajnih tema su rješavanja prečišćavanja otpadnih voda i saobraćaja koji će, prema njegovim riječima, biti riješeni na jedan inovativan način, u šta će biti uključeni i stručnjaci iz inostranstva.

"Tokom izrade Urbanističkog plana planirano je da bude održano više sesija i radionica, gdje će i stručnjaci i građani moći učestvovati, a Urbanistički savjet će pratiti kvalitet i rokove izrade Urbanističkog plana", zaključio je Rašković.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije