Banja Luka će u ovoj godini izdvojiti 30 miliona KM za investicije

17.04.2018. 09:17 / Izvor: Akta.ba
Banja Luka će u ovoj godini izdvojiti 30 miliona KM za investicije

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je jučer da će Banja Luka u ovoj godini izdvojiti 30 miliona KM za investicije.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je jučer da će Banja Luka u ovoj godini izdvojiti 30 miliona KM za investicije.

"Radimo na nekoliko starteških dokumenata, od kojih su strategija razvoja, novi Urbanistički plan i prvi put dobićemo Startegiju kulture koja je uslov za našu kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, kao i niz kapitalnih ulaganja, od kojih najviše u saobraćaju. Radićemo i jednu potpuno novu sportsku dvoranu, most, šest kružnih raskrsnica, sufinansiramo sanaciju 12 osnovnih škola i tri srednje škole, rekonstrukciju kapitalnog vodovodnog sistema 'Crno vrelo' i više lokalnih vodovoda", naveo je gradonačelnik Radojičić, koji je na jučerašnjem sastanku u Gradskoj upravi Bijeljina, predstavio prioritete u radu.

Delegacija Grada Banje Luke, koju je predvodio gradonačelnik Igor Radojičić, boravila je jučer u zvaničnoj posjeti Gradskoj upravi Grada Bijeljine, gdje su sa gradonačelnikom tog grada Mićom Mićićem i saradnicima razgovarali o budućoj saradnji i razmjeni iskustava o radu gradskih uprava dva grada.

"Smatram potpuno prirodnim da dva najveća grada u Republici Srpskoj, Banja Luka i Bijeljina, na ovakav način sarađuju. Načelnici gradskih odjeljenja uspostavili su komunikaciju, kako bi, po potrebi, mogli i dnevno sarađivati na svemu što nam je interesantno", kazao je Radojičić.

Kako je naglasio, samim tim što je Banja Luka veći grad, to ne znači da ima sva rješenja koja su dobra ili bolja.

"Naprotiv, često neke sredine su napredovale u pojedinim oblastima i mogu ponuditi i bolja rjšenja. Ovdje su jučer naši načelnici da čuju iskustva u oblastima prostornog planiranja, komunalnih radova, saobraćaja, pravnog zastupanja i slično", rekao je Radojičić.

Jedna od tema jučerašnjeg razgovora dvojice gradonačelnika, bila je o mogućnostima gradova u vezi sa javno-privatnim partnerstvom.

"Kroz taj model se mogu rješavati neka pitanja u gradovima. Međutim potpuno je neiskorišten, jer su zakoni dosta komplikovani i spori. Imamo šansi i mogućnosti, ali nam je zakonski okvir često ograničenje", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, i Banja Luka i Bijeljina su zainteresovani za snažnu lokalnu zajednicu, za decentarlizovan sistem u kojem će naši gradovi imati različite instrumente u upravljanju.

"Približavamo se datumu kada gradovi mogu preuzeti  kontrolu i naplatu poreza na nepokretnosti, što je vrlo važan izvor prihoda za lokalnu zajednicu. Kada to bude u rukama lokalnih uprava, onda će se moći bolje kontrolisati i voditi bolja evidencija i sigurno će nam to biti od značaja", zaključio je Radojičić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kazao je da je Banja Luka urbanistički uspješno riješila zaobilaznice i lijepe široke ulice, a da Bijeljina to nije mogla tako da uradi.

"I dalje radimo na završetku kanalizacije i sada je tu veliki problem sa prašinom i makadamom, a za asfaltiranje svih tih ulica nam trebaju zanačajna ulaganja, i to nam je sada kapitalni projekat", rekao je Mićić.

Mićić smatra da oba grada posjeduju dobra rješenja koja je moguće primijeniti.

"Pokušali smo da dobre prakse prenesemo iz jednog grada u drugi, a s obzirom na to da Banja Luka i Bijeljina imaju gotovo jednu trećinu stanovnika Srpske, od njihovog odnosa i saradnje sigurno će zavisiti i odnosi ostalih lokalnih zajednica", istakao je Mićić nakon sastanka.

On je naveo da dva grada imaju i sličnosti, ali i različitosti, napomenuvši da se Bijeljina više bavi poljoprivredom, dok Banja Luka ima razvijenu privredu, te riješeno urbanističko pitanje.

"Od Banje Luke prvo treba prepisati dječija igrališta", naveo je Mićić. Prema njegovim riječima, u Bijeljini bi, po ugledu na Banju Luku, trebalo izgraditi i sportsku dvoranu sa tri do četiri hiljade mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije