Investicije / NEKRETNINE

Banja Luka: Projekat sanacije i modernizacije vrelovoda - Radovi stigli do centra

10.08.2009. 13:13 / Izvor: Nezavisne novine

Radovi na rekonstrukciji magistralnog vrelovoda i vrelovodnih priključaka "Borik", od "Toplane" do hotela "Bosna", došli su do centra grada, tako da i šetači kroz popularni parkić moraju prelaziti preko improvizovanih prelaza.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji i modernizaciji magistralnog vrelovoda dolazi do obustave saobraćaja u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od raskrsnice s Alejom svetog Save do raskrsnice sa Bulevarom cara Dušana. Radovi će se kontinuirano izvoditi do sedam časova 10. augusta.

Za vrijeme izvođenja radova biće postavljena privremena saobraćajna signalizacija i obezbijeđena asistencija policije za regulisanje saobraćaja na pomenutim raskrsnicama.

Takođe, za vrijeme trajanja obustave saobraćaja doći će do izmjena na linijama javnog gradskog prevoza.

Radovi su počeli 1. juna, a prema riječima Nove Vučete, tehničkog direktora "Toplane", završetak se očekuje 1. septembra, kako bi mogli biti nastavljeni radovi za početak grijne sezone.

On je naglasio da paralelno s ovim radovima, stručna ekipa "Toplane" izvodi radove za godišnji remont, kontroliše rad kotlovnice, toplotnih podstanica i ostalih dijelova distributivne mreže.

"Svi radovi izvode se po planu i činimo sve da budu završeni u planiranom roku, a ovih dana nam stiže i mazut", istakao je Vučeta.

Vučeta tvrdi da je riječ o rekonstrukciji vrelovoda čije su toplovodne cijevi stare oko 35 godina, dok svjetski standardi nalažu da se zamjenjuju svakih 25 godina. To je prvi korak u rekonstrukciji i modernizaciji kompletne distributivne mreže toplifikacionog sistema. Po završetku svih radova osjetiće se veliko poboljšanje kvaliteta grijanja.

"Kompletan integralni projekat sanacija i modernizacija trajaće četiri godine, poslije čega će se moći govoriti o visokokvalitetnom grijanju. Grijanje će već tada biti gotovo bez gubitka zagrijane vode, dok će se završetkom prve faze smanjiti gubitak za jednu četvrtinu", rekao je Vučeta.

Kako saznaju "Nezavisne" iz "Toplane", sljedeće godine izvodiće se druga faza rekonstrukcije vrelovoda, gdje će biti sanirana mreža pored rijeke Vrbas, a treća faza biće od hotela "Bosna" do Zelenog mosta.

Četvrta, završna faza, biće sanacija vrelovoda od "Toplane" do industrijske zone. Radovi na rekonstrukciji vrelovoda izvodiće se samo tokom ljetnog perioda.

Vučeta je precizirao da će rekonstrukcijom magistralnog vrelovoda biti povećan njegov kapacitet i time će se obezbijediti i priključak novih potrošača na vrelovodnu mrežu.

Izvođači radova su konzorcijum "Monta var" iz Slovenije, "Iso plus" iz Njemačke i "Hidrokop" iz Banja Luke. Projekat je finansirao grad i Vlada RS, a u njega je uloženo 12.000.400 KM.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije