Banja Luka prva u BiH pokrenula pripremu akcionog plana "Zelenog grada"

14.09.2018. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Banja Luka prva u BiH pokrenula pripremu akcionog plana 'Zelenog grada'

To će biti treći veliki temeljni dokument, koji treba da planira razvoj grada za narednih deset godina.

Uz izradu strategije razvoja grada i novog Urbanističkog plana, Banja Luka je započela pripremu akcionog plana "Zelenog grada". To će biti treći veliki temeljni dokument, koji treba da planira razvoj grada za narednih deset godina.

"Banja Luka će pokušati da dobije prvi akcioni plan "Zelenog grada" u BiH, i ne samo zato što je to standard u evropskim gradovima, nego što nam to treba", istakao je Radojičić tokom današnjeg uvodnog sastanka za pripremu akcionog plana "Zelenog grada", kojem su u Banskom dvoru prisustvovali i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, nadležnih ministarstava i institucija, preduzeća i nevladinog sektora.

Prema Radojičićevim riječima, ovakvi dokumenti već predstavljaju dio standarda u Evropi.

"Evropska komisija je postavila cilj da do 2020. godine gradovi u Evropskoj uniji donesu određene ciljeve i mjere održivog razvoja. Mi smo ponosni da smo zeleni grad, a ima još puno toga da se uradi. Dakle, radili smo puno na transformaciji u nekoliko oblasti, od saobraćaja, zelenih površina, vodosnabdijavanja ali ima još mnogo toga da se uradi i sistematično pripreme mjere i ciljevi za naredi dugogodišnji period", istakao je gradonačelnik.

On je zahvalio Evropskoj banci za obnovu i razvoj koja finansira ovaj projekat.

"Ovaj projekat će razraditi renomirane konsultantske kuće koje rade širom svijeta na sličnim projektima. Tako da ćemo lokalne specifičnosti ukombinovati sa njihovim globalnim iskustvom i vjerujem da ćemo u narednih godinu dana, koliko je planirano da traje priprema dokumenta, dobiti izuzetno kvalitetan set praktičnih mjera za naš grad", rekao je Radojičić. Dodao je da se više oblasti podrazumijevaju pod segmentom „zelenog grada“, između ostalog: saobraćaj, energetska efikasnost, zelene površine, održivi razvoj, vodosnabdijevanje, pitanje kanalizacije, odlaganje i prerada otpada, urbane kreacije i aktivnosti, od kojih će svaka biti posebno razrađena.

Šef Kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun izrazio je zadovoljstvo što je Banja Luka pokrenula pripremu akcionog plana „Zelenog grada“.

"Ideja je da se identifikuju svi izvori zagađenja i ekološki problemi u gradu i onda daju prijedlozi kako ih riješiti jedan po jedan. Kao rezultat, trebali bismo imati konkretan plan koji grad treba da provede, riješi utvrđene probleme i postane zeleni grad", zaključio je Jan Braun.

Urbanistički plan

Gradonačelnik Radojičić kazao je da očekuje da sutra bude otvorena prva faza tendera za izradu novog Urbanističkog plana grada.

"Ovo je složenija javna nabavka od standarnih. Predviđeno je da ide u dva kruga. Prva faza je faza pretkvalifikacije u kojoj treba da dobijemo izražavanje interesa i ona je eliminatorna. U njoj ćemo izabrati one koji prolaze u drugi krug za finalnu fazu izbora izvođača. Nadam se da ćemo imati zainteresovanih i da ćemo imati ponude za novi Urbanistički plan", kazao je Radojičić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije