Investicije / NEKRETNINE

Banja Luka: Za rekonstrukciju Kastela 1, 1 mil. KM

29.03.2010. 16:15 / Izvor: eKapija.ba

Gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović, i direktor preduzeća "Građenje" iz Istočnog Sarajeva, Zoran Popić, potpisali su ugovor o izradi tehničke dokumentacije projekta za izvođenje remodelacije i revitalizacije trvrđave Kastel u Banjoj Luci. Vrijednost ugovora iznosi 1.113.839 KM, a rok za realizaciju je dvije godine.

Ugovorom je precizirano da će tehnička dokumentacija biti izrađena za sljedećih deset pojedinačnih projekata prostornih cjelina unutar Kastela: hotela sa pratećim sadržajima, Kulturnog centra Ljetna pozornica, Uslužnog centra, Turističko-informativnog centra, gradskog trga, javne garaže i pratećeg prostora, Sportsko-rekreativnog centra, gradskog vrta, priobalja i muzeja, saopštila je Administrativna služba Grada Banja Luke.

Davidović je okupljenim novinarima rekao da se, u ovom slučaju, mogu primijeniti različiti modeli finansiranja projekta.

"Jedan od načina finansiranja je izdvajanje sredstava iz gradskog budžeta. Drugi mogući način finansiranja je kroz projekte javno-privatnog partnerstva. Takođe, postoji i mogućnost kandidovanja cijelog projekta ili pojedinih njegovih dijelova kod evropskih institucija, koje izdvajaju sredstva za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa, istakao je Davidović.

On je naglasio da će se svaka cjelina moći da se tretira kao posebna investicija, zbog toga da bi se sukcesivno moglo pristupiti sanaciji Kastela, jer je u pitanju veliki posao koji zahtijeva vrijeme i velika finansijska sredstva.

Dragoljub Davidović je podsjetio da Grad Banja Luka do prije nekoliko godina nije imao nadležnosti nad Kastelom, ali je odlukom Vlade RS Grad ipak preuzeo brigu nad tvrđavom od Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa RS.

Zoran Popić je zahvalio na ukazanom povjerenju i naglasio da je ovo preduzeće, zajedno sa Arhitektonskim fakultetom iz Beograda i Tehničkim fakultetom za arhitekturu iz Novog Sada, pobijedilo na međunarodnom konkursu, koji je sproveden početkom 2007. godine. Popić je pojasnio da je projektom tretirana površina od 74.000 kvadratnih metara, od čega se na unutrašnjost Kastela odnosi 24.000 kvadrata.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, Verica Kunić, kazala je okupljenim novinarima da je ovo odjeljenje još 2006. godine veoma ozbiljno pristupilo realizaciji ovog posla. Ona je naglasila da je potrebno dosta vremena da bi se jedan ovakav projekat kvalitetno realizovao. Kunićeva je istakla da će preduzeće „Građenje“ u roku dostaviti izvedbene projekte, čime će biti stvoreni uslovi za realizaciju čitavog posla.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije