Investicije / PROJEKTI

Banjaluka dobija vidikovac, traži se idejno rješenje

17.09.2021. 11:16 / Izvor: Akta.ba

Grad Banjaluka raspisao je konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja vidikovca na Banj brdu u namjeri da vidikovac postane popularna turistička atrakcija i jedan od novih simbola prepoznatljivosti našeg grada, naveli su iz Gradske uprave Banjaluka.

"Autorima konkursa daje se prilika da kreativnim i domišljatim rješenjem osmisle prijedlog vidikovca uz spomenik na Banj brdu, i to na način da svojom veličinom i dizajnom omogući građanima, turistima i posjetiocima da dožive zadivljujući pogled na Banjaluku", dodaju iz Gradske uprave.

Kako je navedno u konkursu, primarna funkcija vidikovca je da omogući panoramsko sagledavanje grada Banjaluke i njegov jedinstven doživljaj sa Banj brda.

Dodaju da u isto vrijeme, vidikovac treba da ponudi novu simboliku koja može da se razvija, kako oko materijalnih elemenata mjesta, poput forme, tako i oko nematerijalnih elemenata, vezanih za memoriju ili senzorni doživljaj prostora.

Pored arhitektonskog rješenja objekta vidikovca, od učesnika konkursa se očekuje da predlože parterno uređenje neposrednog okruženja, te da arhitektonsko-urbanističko rješenje, uobziri postojeći teleskop i predvidi novu lokaciju.

Konkurs za vidikovac biće otvoren do 17. novembra, a za najbolje idejno rješenje predviđena je novčana nagrada od 6.000 KM.

Konkurs je organizovan digitalno.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Banj brdo

#Banjaluka

#Vidikovac

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije