Investicije / IMOVINA U STEČAJU

Baraković: Nije okončan stečajni postupak u Oslobođenju

29.07.2014. 13:57 / Izvor: Nezavisne novine

Stečajni upravnik Novinsko-izdavačko i štamparskog preduzeća /NIŠP/ "Oslobođenje" Banjaluka Dosta Baraković izjavila je Srni da još nije završen stečajni postupak u ovom preduzeću, jer se gotovo sva imovina preduzeća nalazi pod hipotekom.

"Mi nemamo sredstava ni za troškove vođenja stečajnog postupka. Imovinu `Oslobođenja` prodaju izvršni sudovi u Banjaluci i Doboju. Problem će nastati kada se proda poslovni centar u Banjaluci, jer nemamo novca da finansiramo kancelariju stečajnog upravnika", istakla je Barakovićeva.

Ona je rekla da jedinu imovinu "Oslobođenja", koja je uslovno slobodna za prodaju, predstavlja pet prostora na području Brčko distrikta, koji su naredbom visokog predstavnika pripali distriktu, a koja je procijenjena na oko 500.000 KM.

Barakovićeva je navela da je pokrenut sudski spor protiv Vlade Brčko distrikta i da se trenutno čekaju njegovi rezultati da bi se mogao finansirati dio troškova stečajnog postupka "Oslobođenja" i da bi se radnici mogli namiriti.

Ona je napomenula da se sva ostala imovina "Oslobođenja" nalazi pod hipotekom, ističući da dugovi ovog preduzeća iznose 22 miliona KM, dok sva procijenjena imovina iznosi 2,5 miliona KM.

Komentarišući današnji mirni protest grupe radnika "Oslobođenja" ispred poslovnog centra preduzeća u Banjaluci, Barakovićeva je rekla da je "čudan" takav postupak radnika, jer joj nije poznato koga oni predstavljaju s obzirom da radnici "Oslobođenja" imaju predstavnike u Odboru povjerilaca.

Barakovićeva kaže da su članovi Odbora povjerilaca dužni da obavještavaju radnike o stečajnom postupku "Oslobođenja" ili da dođu na Skupštinu povjerilaca.

"Radnici `Oslobođenja` mogu u sudu dobiti informacije o stečajnom postupku, a ne da koriste `prepade i kaubojske metode` dolazeći ispred poslovnog centra i prijeteći da će mi zabraniti ulazak u kancelariju", dodala je Barakovićeva.

U banjalučkom Okružnom privrednom sudu 25. marta 2011. godine pokrenut je stečajni postupak u "Oslobođenju" koje je tada zapošljavalo 232 radnika.

Pokretanjem stečaja, svi radnici su poslati na Biro za zapošljavanje ako nisu u međuvremenu pronašli drugi posao, dok je 25 radnika "Oslobođenja" penzionisano zahvaljujući Socijalnom programu Vlade Republike Srpske.

Radnici "Oslobođenja" podnijeli su krajem 2010. godine prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, jer poslodavac do tada nije riješio status zaposlenih, isplatu zaostalih dugovanja prema radnicima i povezivanje radnog staža.

Kompanija "Darta trgovina" iz Banjaluke u procesu privatizacije 2006. godine kupila je većinski paket akcija "Oslobođenja", dok je "Dartu" 2008. godine kupila beogradska kompanija "Delta".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije