Bečirević: SBK se zadužuje 18 miliona maraka za rekonstrukciju cesta

06.04.2018. 07:48 / Izvor: Fena
Bečirević: SBK se zadužuje 18 miliona maraka za rekonstrukciju cesta

Ovim novcem će biti financirana izgradnja i rekonstrukcija osam putnih pravaca.

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) prihvatila je u četvrtak odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju, u iznosu od 18 miliona maraka, namijenjenom za izgradnju i rekonstrukciju regionalnih cesta u ovoj godini.

"Možemo reći da je ovo decenijska odluka, odnosno jedna od ključnih odluka Vlade u ovom mandatu", kazao je kantonalni premijer Tahir Lendo, tokom današnje sjednice.

Ovim novcem će biti financirana izgradnja i rekonstrukcija osam putnih pravaca, od čega će najviše, odnosno šest miliona maraka, biti izdvojeno za 12 kilometara dionice regionalne ceste Novi Travnik - Gornji Vakuf /Uskoplje, dok će pet miliona maraka biti uloženo u izgradnju sedam kilometara dionice regionalne ceste Dolac - Han Bila - Ovnak.

Direktor kantonalne Direkcije za ceste Sulejman Bečirević kazao je Feni kako se radi o kreditu od Razvojne banke Federacije BiH, čiji je rok otplate 12 godina.

"U prošloj i ovoj godini stanje SBK-a je financijski stabilnije, pa su stečeni uvjeti za ovo kreditno zaduženje. Naime, Razvojna banka je napravila kreditnu liniju za financiranje projekata iz infrastrukture, koja je povoljnija jer je kamatna stopa smanjena na 2,5 posto, a rok otplate povećan na 12 godina. Inače bismo za izgradnju i rekonstrukciju ovih putnih pravaca trebali deset godina, a s ovim kreditom ćemo to uradit za godinu i pol do dvije", kazao je Bečirević.

Dodao je kako će Direkcija u ovoj godini utrošiti i pet miliona maraka vlastitih sredstava za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje cesta.

Istovremeno se, kako kaže, radi na inicijativi Federalnog ministarstva prometa i komunikacija da se Federacija BiH, za sanaciju regionalnih cesta, zaduži kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Taj kredit bi bio namijenjen za kantonalne direkcije cesta i mi bismo mogli računati na dodatnih 16 miliona maraka. Ta sredstva bi mogla biti operativna 2019. godine", kazao je on.

Bečirević je istaknuo kako je od 2001. godine u SBK-u modernizirano 96 kilometara regionalnih cesta, u što je uloženo ukupno 52 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije