Investicije / PRIVATIZACIJA

Belenzada: Reprivatizacija, ali samo zdravog dijela preduzeća

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske (RS) Obrad Belenzada ukazuje da bi se pojedina preduzeća mogla oporaviti reprivatizacijom, ali ne na način kako se to dosad radilo u RS.

08.07.2013. 08:08 / Izvor: Fena

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske (RS) Obrad Belenzada ukazuje da bi se pojedina preduzeća mogla oporaviti reprivatizacijom, ali ne na način kako se to dosad radilo u RS.

„Potrebna je reprivatizacija "zdravog" dijela preduzeća koje ima tržište i s onim brojem radnika koji trebaju toj firmi“, kaže Belenzada za Fenu ističući da Sindikat metalaca, u okviru Konfederacije sindikata već deset godina traži da se omogući pretvaranje dugova preduzeća u akcije ili da se zamrznu na tri godine, kako bi firme mogle da stanu "na zdrave noge“.

To je jedini način da se podvuče crta, jer danas se ne zna, navodi, ni koliki su nagomilani dugovi niti nenaplativa potraživanja.

Belenzada smatra da bi i kontrolni organi trebalo da "prečešljaju“ sva preduzeća koja, navodno, rade bez dobiti.

Ukazujući da je tržište veliki problem, naglašava da bi se stanje popravilo i kada bi javne ustanove i preduzeća koristili domaće proizvode i usluge, ne preferirajući uvoz i onih sirovina koje se proizvode kod nas.

Smatra i da o radnicima u privredi niko ne vodi računa te da bi se primanja svih u RS, pa čak i poslanika, trebala "vezati“ uz rast privrede.

„Nikoga izgleda ne brine kako žive radnici u privredi kada nemaju plaće“, kaže Belenzada.

Ocjenjuje i da će domaće firme imati problema nakon zvaničnog priključenja Hrvatske Evropskoj uniji, jer će morati mijenjati dosadašnje standarde privrednog poslovanja, a od državnih bh. organa očekuje da donesu mjere zaštite domaće proizvodnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije