Beograd prodaje Centar "Sava", početna cijena 27,4 miliona eura

07.08.2020. 10:01 / Izvor: SRNA
Beograd prodaje Centar 'Sava', početna cijena 27,4 miliona eura

Depozit za učešće u ovoj prodaji iznosi 2,7 miliona eura, što je 10 posto početne cijene, prenijeli su beogradski mediji.

Grad Beograd ponudio je na prodaju jedan od simbola prijestonice Srbije.

Obaveza kupca će biti da u roku od pet godina izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji objekta, čija ukupna vrijednost ne može biti niža od 50 miliona eura.

Obaveza je i da ne promijeni namjenu Centra "Sava", odnosno da ostane u funkciji kongresnog turizma.

Prodaja se obavlja prikupljanjem pismenih ponuda koje se dostavljaju do 21. augusta.

Depozit za učešće u ovoj prodaji iznosi 2,7 miliona eura, što je 10 posto početne cijene, prenijeli su beogradski mediji.

Centar "Sava" je kongresni, kulturni i poslovni centar namijenjen za raznovrsne multifunkcionalne aktivnosti koji se nalazi u Beogradu.

Izgradnja ovog simbola Beograda trajala je tri godine, od 1976. do 1979, a izgrađen je po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića, koji je bio i šef konstruktorskog tima.

Radovi su morali da se ubrzaju van predviđenog roka, zbog već zakazanog godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, koji je trebao da bude održan u Centru "Sava", što je prouzrokovalo i odustajanje od plana da glavna sala ima rotirajuću pozornicu.

Dvoranu je svečano otvorio tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito 15. maja 1977. godine, a već iduće 1978. u njoj je održan 11. kongres Saveza komunista Jugoslavije.

Centar "Sava" ima 69.300 metara kvadratnih korisnog i 100.000 metara kvadratnih ukupnog prostora, uključujući koncertnu salu sa 3.672 sjedišta, 15 konferencijskih sala, izložbeni prostor, kao i brojne druge objekte.

Ovaj centar bio je domaćin mnogih značajnih međunarodnih kongresa i skupova kao što su OEBS, godišnji sastanci MMF-a i Svjetske banke, 55. Godišnja generalna skupština Interpola, Šesti UNKTAD, Generalna skupština UNESKO-a, FOREKS-a, FISIT-a, Deveti samit nesvrstanih, te EBRD.

U Centru "Sava" gostovala su najveća imena svjetske umjetničke scene, a u njemu se već godinama održavaju značajne kulturne manifestacije, kao što su FEST, BEMUS i BITEF.

U njemu su, takođe, održani i izbor za mis Srbije, kao i selekcioni festivali za učešće na takmičenju za pjesmu Eurosonga pod nazivima "Beovizija" i "Evropesma", kao i koncerti domaćih muzičkih zvijezda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije