Berkovići dobijaju vjetroelektranu Hrgud

06.03.2015. 11:25 / Izvor: Nezavisne novine
Berkovići dobijaju vjetroelektranu Hrgud

U Berkovićima je sve izvjesnija gradnja vjetroelektrane Hrgud, za koju je još prije tri godine ova opština usvojila lokalni prostorni plan, a mnogo godina ranije urađena su istraživanja.

U Berkovićima je sve izvjesnija gradnja vjetroelektrane Hrgud, za koju je još prije tri godine ova opština usvojila lokalni prostorni plan, a mnogo godina ranije urađena su istraživanja za postavljanje ovakvog energetskog objekta na visoravni u selu Hrgud.

Instalirana snaga elektrane bila bi 48 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od oko 126 gigavat-časova električne energije, o čemu su nedavno u Trebinju razgovarali i resorni ministar Petar Đokić i predstavnici "Elektroprivrede RS".

Đokić je potvrdio da će koncesija izgradnje vjetroparka Hrgud biti dodijeljena "Elektroprivredi RS", koja će biti investitor ovog važnog energetskog objekta, za koji će se obezbijediti finansiranje putem kreditnih sredsatva od 60 miliona eura, koje bi dobila putem KfW banke, a 4,3 miliona eura bi obezbijedila vlastitim sredstvima.

Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići, objašnjava da je već određeno zemljište za vjetroelektranu, površine pet kvadratnih kilometara, i da se nalazi na više od 1.000 metara nadmorske visine, gdje su idealni vjetrovi za turbine, a sada predstoji rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. On dodaje da će se kroz projekat rješavati i putna infrastruktura i vodosnabdijevanje mještana u selu Hrgud, što će uveliko poboljšati način života u ovom dijelu Berkovića, ali se, sa druge strane, računa i na značajna finansijska sredstva koja će se slivati u budžet na osnovu koncesionih naknada.

Iz "Elektroprivrede RS" saopšteno je da bi nakon završetka tehničke dokumentacije izgradnja vjetroparka trajala tri godine, gdje bi se, s obzirom na relativno visoka ulaganja, investicija mogla isplatiti za 10 do 12 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije