BiH će za četiri godine dobiti novi gasovod

31.05.2019. 12:38 / Izvor: Akta.ba
BiH će za četiri godine dobiti novi gasovod

BH-Gasa i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavio je opštu obavijest o nabavci za odabir Konsultanta za izradu Studije izvodljivosti i Studije uticaja na okolinu i društvo.

BiH bi za četiri godine trebala dobiti plin preko Južne interkonekcije, Bosna i Hercegovina i Hrvatska. BH-Gasa i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavili opštu obavijest za odabir Konsultanta za izradu Studije izvodljivosti i Studije uticaja na okolinu i društvo.

Kako je nedavno kazao medijima direktor BH Gasa, Jasmin Salkić tender će biti realiziran putem EBRD-a, a najbolji  ponuđači bi trebali biti poznati početkom augusta ove godine, kada bi trebala početi i izrada ove dvije studije.

Početkom augusta bi trebala početi i izrada idejnog projekta za južnu interkonekciju, koji će uključivati i elaborat eksproprijacije zemljišta na trasi gasovoda.

Inače, Južna interkonekcija podrazumijeva izgradnju gasovoda na dionici Zagvozd-Posušje-Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar.

Ovim gasovodom bi se trebao osigurati drugi izvor snabdijevanja FBiH tim energentom, kako više ne bi zavisila isključivo od ruskog gasa i transporta kroz Srbiju i Republiku Srpsku..

Kod Zagvozda bi se gasovod trebao spojiti na gasovod kroz Hrvatsku kojim se ovaj energent transportira iz terminala tečnog gasa na ostrvu Krku. Hrvatska je svoj dio gasovoda izgradila do Splita i preostala je izgradnja još oko 60 kilometara do Zagvozda.

Južna interkonekcija bi trebala biti duga ukupno 160 kilometara, od čega bi 114 kilometara bio dug gasovod od Zagvozda do Travnika, a 46 kilometara odvojak za Mostar.

Ukupna cijena izgradnje trebala bi iznositi 100 miliona eura. Očekuje se da bi prvi kubni metri gasa putem ovog gasovoda u BiH trebali biti dopremljeni 2023. godine.

Podsjećamo,  da je na nedavno održanoj Godišnjoj skupštini EBRD-a u Sarajevu zvanično je potpisan ugovor između USAID-a, EBRD-a i BH-Gasa o dodjeli 500.000 američkih dolara, odnosno oko 875.000 KM, grant sredstava namijenjenih za izradu studija izvodljivosti i uticaja na okoliš.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije