BiH će za rezidenciju u Tokiju dobiti 4,2 miliona KM

26.12.2018. 09:44 / Izvor: Avaz.ba
BiH će za rezidenciju u Tokiju dobiti 4,2 miliona KM

Tako je ovih dana odabran najpovoljniji ponuđač za kupovinu rezidencije bivše Jugoslavije na jednoj od atraktivnih lokacija u glavnom japanskom gradu Tokiju.

Više od dvije decenije od razvoda država bivše SFRJ traje raspodjela zajedničke imovine. Negdje ona teče burno poput raspada bivše zemlje, a u nekim slučajevima se poštuju odredbe Sporazuma o pitanjima sukcesije. Takav slučaj uglavnom sa zgradama diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše zemije, od čije prodaje svaka od bivših država SFRJ dobiva dio kolača.

Četiri kompanije

Tako je ovih dana odabran najpovoljniji ponuđač za kupovinu rezidencije bivše Jugoslavije na jednoj od atraktivnih lokacija u glavnom japanskom gradu Tokiju.

Kako je za "Avaz" potvrdio Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH i za tu zgradu ponuđeno je ovlašteni predstavnik za skoro 28,8 miliona maraka, provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, za tu zgradu ponuđeno je skoro 28,8 miliona KM. On kaže da će od ovog iznosa našoj zemlji pripasti 15 posto sredstava.

"To znači da bi Bosna i Hercegovina trebala dobiti skoro 4,2 miliona KM. Američka agencija koja se bavila postupkom prodaje ovog objekta, obavijestila je zemlje sukcesore da su se na tender za prodaju zgrade javile četiri kompanije, a najviša je bila ponuda "Tokio Fudosan Holdinga", u iznosu od 28,8 miliona KM, zbog čega je Zajednički komitet za raspodjelu DKP-a bivše SFRJ to i prihvatio", kazao je Hadžikapetanović.

Marićev potpis

Za potpis ugovora nakon što ga usvoji Vijeće ministara ovlašten je ambasador BiH u Japanu Borislav Marić, koji je nedavno, zajedno s još dvadesetak bh. diplomata u svijetu, opozvan. No, Hadžikapetanović je pojasnio da to ne bi trebala biti smetnja, jer je Marićev povratak u zemlju predviden za sredinu februara, do kada bi trebao potpisati ovaj vrijedni ugovor.

Potpisivanje ugovora

Inače, informaciju o zajedničkoj prodaji zgrade ambasade bivše SFRJ u Japanu sutra bi trebalo razmatrati Vijeće ministara BiH. Ukoliko Vijeće ministara usvoji informaciju o prodaji zgrade ambasade u Tokiju, potpisivanje kupoprodajnog ugovora predviđeno je za početak naredne godine, odnosno već nekoliko dana nakon praznika.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije