Investicije / PROJEKTI

BiH se rješava još jedne "crne tačke": Počinju radovi na rekonstrukciji tunela Skela

29.09.2021. 14:05 / Izvor: Akta.ba

Na dionici magistralnog puta Jajce – Donji Vakuf uskoro kreću radovi na rekonstrukciji tunela Skela.

"U toku su pripremni radovi, a izvođaču je izdat nalog da mobilizira mehanizaciju. Početak radova očekuje se u narednim danima", potvrđeno je iz JP Ceste FBiH.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanskog kantona je 8.7.2021. godine izdalo Rješenje br.07-19-4502/20 kojim se Investitoru – JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo odobrava da može početi rekonstrukciju tunela Skela na dionici Jajce Jug – Donji Vakuf 1. 

Nakon dobijanja Odobrenja za građenje i njegove pravosnažnosti, JP Ceste FBiH je, skupa sa odabranim izvođačem radova -  JV EURO-ASFALT d.o.o. Sarajevo & BBM d.o.o. Sarajevo, počelo sa neophodnim aktivnostima. 

Projektom rekonstrukcije detaljno je predviđen način odvijanja prometa u toku gradnje.

S tim u vezi, izvođač radova je od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija dobio saglasnost za naizmjenično preusmjerenje prometa jednom voznom trakom u periodu 15.9 - 15.11.2021. godine uz napomenu da će se prilikom rekonstrukcije poštivati sve neophodne mjere sigurnog odvijanja prometa, kao i specifični uvjeti građenja ovog zahtijevnog projekta, saopćili su iz JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Inače, navedeni projekat je obuhvaćen programom Modernizacije cesta u FBiH te su sredstva za navedeni projekat obezbjeđena iz kredita Svjetske Banke.

Postojeći tunel Skela je izgrađen 1953. godine i isti je ukupne dužine 106 m, nedovoljnog saobraćajnog i slobodnog profila, nedovoljne širine pješačkih staza, osvijetljen (loše stanje rasvjete), ne posjeduje visok nivo bezbjednosti za učesnike u saobraćaju, sa neodgovarajućim radijusima i nedovoljnim širinama u području portala.

"Tunel predstavlja "crnu tačku" u skladu s rezultatima "Studija crnih tačaka iz 2010. godine", te je bilo potrebno, u okviru rješavanja crne tačke, osim rekonstrukcije tunela, izvršiti rekonstrukciju magistralne ceste na ovom potezu", napominju iz JP Ceste FBiH.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije