TERRE projekat - Analiza potencijala obnovljivih izvora energije

02.10.2014. 10:56 / Izvor: eKapija.ba
TERRE projekat - Analiza potencijala obnovljivih izvora energije

LIR Evolucija je provela analizu potencijala obnovljivih izvora energije u regionu. Analiza je pokazala da neiskorišteni potencijali u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske postoje u velikoj mjeri.

LIR Evolucija, nevladina organizacija koja posjeduje bogato iskustvo u oblasti implementacije razvojnih projekata finansiranih od strane EU, provodi projekat TERRE - Teritorija, Energija i Zapošljavanje na teritoriji Opština Banjaluka, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica, Srbac i Prnjavor. 

LIR Evolucija je provela analizu potencijala obnovljivih izvora energije u regionu. Analiza je pokazala da neiskorišteni potencijali u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske postoje u velikoj mjeri.

Postoje velike mogućnosti za dalje iskorištavanje obnovljivih izvora energije.

Najveći teoretski potencijal je u geotermalnoj i solarnoj energiji. S druge strane, najvažniji obnovljivi izvori energije, koji se najviše iskorištavaju, su hidroenergija i drvna biomasa. Potencijal za razvoj hidroelektrana je značajan, a koristi se 35% ovog potencijala. Kada se radi o drvnoj biomasi, 65% drvne biomase se već iskorištava. Potencijal za korištenje poljoprivredne biomase, solarne energije i geotermalne energije, koja se danas vrlo malo koristi, je takođe značajan, te treba nastojati da se više koristi u budućnosti kroz izgradnju odgovarajućih postrojenja.

Ekspert Aleksandar Milanović je istakao da je  korištenje obnovljivih izvora energije od opšteg interesa za Republiku Srpsku, kao i za Bosnu i Hercegovinu.

Međutim, problem je što ne postoji adekvatan sistem podsticaja za korištenje obnovljivih izvora energije i povećanje energetske efikasnosti.

U ekonomijama u tranziciji, direktan uticaj energetskog sektora na ekonomski razvoj je značajan kroz investicije u nove energetske objekte, a udio troškova energije u ukupnim troškovima života može biti značajan.

Uticaj energetskog sektora na ekonomski razvoj će prvenstveno zavisiti o mogućnosti učešća domaće industrije i drugih sektora ekonomije u izgradnji i korištenju energetskih postrojenja. Mali uticaj i minimalna dodatna vrijednost bi se realizovala u situaciji u kojoj je primarni izvor energije je domaći, dok se ostali elementi i faze kao što su oprema, specijalizovana radna snaga, itd. baziraju na uvozu. U tom smislu, razvoj energetskog sektora treba biti usklađen sa razvojem odgovarajućih programa i mjera razvoja industrije i uslužnog sektora.

TERRE  - Teritorija, Energija i Zapošljavanje je naziv projekta koji je zvanično odobren od strane Programa prekogranične saradnje zemalja Jugoistočne Evrope. Ukupan iznos sredstava za projekat koji traje 24 mjeseca iznosi oko 2,2 miliona eura. Na projektu učestvuje 13 partnera.

Sveukupni cilj projekta je da pokaže kako razumno, pažljivo i integrisano iskorištavanje obnovljivih izvora energije (iz izvora kao što su biomasa, sunce, voda, vjetar), predstavlja efektivan pokretač za  održiv lokalni razvoj u ciljnim regijama, baziran na partnerstvu između javnih institucija, pojedinaca i lokalnih zajednica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije