Potpisan ugovor o kupoprodaji: Orka preuzela Sunčanu obalu Neuma

26.12.2014. 15:28 / Izvor: eKapija.ba
Potpisan ugovor o kupoprodaji: Orka preuzela Sunčanu obalu Neuma

Kupac se u naredne tri godine obavezao investirati 6.111.850,00 KM, s tim da u roku od 45 dana od dana potpisa ugovora treba uplatiti 975.000,00 KM.

Mihajlo Butigan i Ismet Čampara, direktor i zamjenik direktora Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona i  Tihomir Putica, predstavnik preduzeća "ORKA“ d.o.o. Neum potpisali su Ugovor o kupoprodaji državnog kapitala preduzeća HTP "Sunčana obala“ d.o.o. Neum.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su: Denis Lasić, premijer Vlade HNK, Semin Borić, ministar trgovine, turizma i zaštite okoline HNK, Mirko Pavlović, predsjednik Općinskog vijeća i Živko Matuško, načelnik Općine Neum i Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK.

Kako su nakon potpisivanja Ugovora istaknuli direktor Butigan i zamjenik direktora Čampara, kupac se u naredne tri godine obavezao investirati 6.111.850,00 KM, s tim da u roku od 45 dana od dana potpisa ugovora treba uplatiti 975.000,00 KM. Također, Ugovor kupca obavezuje da osigura bezuslovnu i neopozivu bankarsku garanciju za svaku godinu poslovnog plana u iznosu 10 % od ulaganja i zaposli 20 novih radnika u prvoj godini nakon potpisivanja ugovora. Kupac se, također, obavezao obnoviti, modernizirati i dograditi hotel sa svim sadržajima na nivou hotela od 4 zvjezdice s 200 ležaja.

Premijer Lasić predstavnicima preduzeća "Orka“ zaželio je puno uspjeha u realizaciji preuzetih obaveza ističući kako će na tom putu u Vladi HNK i resornom ministarstvu, u skladu s nadležnostima koje imaju, imati stalnu podršku. Također, osvrnuo se na nedavno doneseno rješenje Ustavnog suda Federacije BiH u korist Agencije za privatizaciju HNK u svezi s privatizacijom Hotela "Stella“ u Neumu, kojim je okončan spor između Federalne Agencije za privatizaciju i Agencije za privatizaciju HNK. Rekao je kako je aktom najviše sudske instance u Federaciji BiH potvrđena zakonitost tvrdnji i postupaka koje je Agencija provodila u vezi s nadležnošću za privatizaciju Hotela "Stella“, a u skladu s tim i drugih neumskih hotela koji još nisu privatizirani.

Načelnik Matuško, zahvaljujući Vladi HNK, Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoline HNK i Agenciji za privatizaciju na svemu što su učinili kako bi došlo do potpisivanja Ugovora,  istaknuo je kako je ovaj projekat od velikog značaja za općinu Neum, jer će njegova realizacija doprinijeti povećanju turističke ponude i povećanju broj turističkih noćenja u Neumu.

U ime preduzeća "Orka“ prisutnima se obratio Tihomir Putica, ističući kako će učiniti sve kako bi se ispunile preuzete obaveze i Hotel otvorio 2016. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije