Bijeljina dobija savremenu oglednu farmu

15.03.2017. 12:17 / Izvor: RTRS
Bijeljina dobija savremenu oglednu farmu

Stari ruševan objekat govedarske farme uskoro će zamijeniti novi, koji će biti izgrađen po evropskim standardima.

S obzirom na potencijale u oblasti poljoprivrede, Semberiji su potrebni dobro obučeni kadrovi.

Poljoprivredna škola u Bijeljini blizu sedamdest godina obrazuje učenika za zanimanja poljoprivredne struke. Do sada je iznjedrila veliki broj stručnjaka koji su nakon završene srednje škole stekli diplome poljoprivrednih inženjera i vrhunske veterinare.

Ove godine započinju realizaciju značajnog projekta, izgradnju savremene ogledne farme čime će značajno unaprijediti praktičnu nastavu za veterinarske tehničare.

Stari ruševan objekat govedarske farme uskoro će zamijeniti novi, koji će biti izgrađen po evropskim standardima. Uz novu oglednu farmu, nalaziće se i nastavni centar čime će se značajno unaprijediti praktična nastava.

Izgradnja ogledne farme trebalo bi da počne u ovoj godini. Investitor, Grad Bijeljine obezbijedio je 250 hiljada KM.

"Ne postoji ništa što sprečava gradnju, sredstva su izdvojena, administrativne poteškoće prevaziđene i nema razloga da gradnja ne počne", navodi direktor ove škole Milorad Vuković.

Pored farme, postojaće i edukativni centar za koji je već obezbijeđena oprema. Vuković ističe da je u pitanju oprema za prehrambeni smjer, pekarstvo i prehrambene prerađivače i tehničare.

Do sada su učenici praktičnu nastavu obavljali u privrednim subjektima koji su na taj način pomagali u obrazovanju kadrova, a od iduće godine, kada ogledna farma i centar za edukaciju budu završeni, dio praktične nastave biće realizovan u krugu škole.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije