Bingo čeka okolišnu dozvolu za farmu koka nosilja u Živinicama

23.02.2018. 13:00 / Izvor: Akta.ba
Bingo čeka okolišnu dozvolu za farmu koka nosilja u Živinicama

Kapacitet farme je 186.000 mjesta. Farma se nalazi u Živinicama na lokalitetu Kovači.

Bingo je u fazi dobijanja okolišne dozvole za farmu koka nosilja. Kapacitet farme je 186.000 mjesta. Farma se nalazi u Živinicama na lokalitetu Kovači.

Bingo je već dostavio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole –Studiju o utjecaja na okoliš. Ovim povodom je zakazana i Javna rasprava za 13.03. 2018. godine.

Predmetna lokacija nalazi se u centralnom dijelu općine Živinice, u blizini vojnog aerodroma „Ciljuge“. Prostor predviđen za izgradnju objekta za uzgoj koka nosilja se u prethodnom periodu koristio u vojne svrhe.

Kako je navedeno u Studiji o utjecaju na okoliš - Farma koka nosilja objekt za koke nosilje činit će šest farmi za koke nosilje ukupnog kapaciteta od 186.000 (6x31.000), te prateći objekti.

U objektu za pakovanje osim opreme za sortiranje i pakiranje jaja u kutije predviđeno je i skladište za držanje jaja i uredi za zaposlene sa sanitarijama. Dimenzije objekta su: 13,5 x 65,0 m.

U okviru Farme nalazit će se i prateći-pomoćni objekti (silosi za smještaj hrane, portirnca i dezinfekciona barijera, nadstrešnica za smještaj mehanizacije, kontejner za odlaganje lešine, trafostanica, kompresorsko postrojenje, diesel agregat, elektro-mašinska radionica, skladište plina i kisika).

Proizvodni proces na farmi za proizvodnju konzumnih jaja biće podijeljen u dva dijela: proizvodnju jaja, sakupljanje jaja, težinsko sortiranje, obilježavanje i pakiranje jaja, sa skladištenjem i odvozom.

Osnovna namjena objekata je: držanje koka nosilica, prikupljanje, pakovanje, skladištenje  jaja, te izđubrivanje gnoja kao nus proizvoda od kokoški.

U Studiji se navodi kako je razlog izgradnje više objekata osiguranje stabilnosti broja i asortimana jaja u toku godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije