Bjelašnica postala veliko gradilište: Dok jedni profitiraju, drugi negoduju

27.06.2017. 12:31 / Izvor: Akta.ba
Bjelašnica
OTVORI GALERIJU

U jeku izgradnja novim smještajnih kapaciteta, pa je Babin do na Bjelašnici već duže vrijeme pretvoren u veliko gradilište.

U okviru urbanističkog projekta Bjelašnica II u narednoj zimskoj sezoni popularna olimpijska ljepotica će biti bogatija za nove sadržaje.

Naime, kako Akta.ba saznaje, trenutno je u jeku izgradnja novih smještajnih kapaciteta, pa je Babin do na Bjelašnici već duže vrijeme pretvoren u veliko gradilište.

Osman Smječanin, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, urbanizam, stambeno-komunalne poslove, obnovu, razvoj i zaštitu čovjekove okoline kazao je za portal Akta.ba da se trenutno grade dva objekta sa pansionima i četiri objekta sa apartmanima.

"Uglavnom se radi o fizičkim licima, Mehmed Mahić koji gradi dva objekta, Vedad Kasumović jedan objekat, Suad Hasečić, zatim firme Unimo HM d.o.o. Sarajevo, Teamm d.o.o. Sarajevo", kaže Smječanin.

Prema njegovim riječima, u okviru Regulacionog plana Bjelašnica II dodijelili su lokacije za sedam novih objekata koji će se graditi, a radi se o dva hotela i pet apartmana. Također, ostalo je još da se izgradi i centralna garaža koju grade Općina Trnovo i Kanton Sarajevo.

IZGRADNJA DVA HOTELA

Što se tiče hotela, prvi je nekadašnji Hotel Smuk koji će graditi sarajevski Unioninvest, ukupne površine 5.900m2, 80 apartmana cca 35m2.

"Urbanistička saglasnost je gotova i on bi uskoro trebao početi da se gradi", potvrdio je Smječanin.

Kako saznajemo, za ovaj projekat je završena analiza tržišta i idejni projekat, kao i preliminarni razgovori sa bankama. Zemlja je u 100% vlasništvu Unioninvesta.

Što se tiče drugog hotela, dodaje, za njega je lokacija tek dodijeljena i u toku je proces uplata od strane investitora Sub Grup d.o.o. Sarajevo.

Pored toga, pri kraju je izgradnja apartmanskog naselja "Srebrna lisica u Babinom dolu, a trebalo bi biti završeno do početka nove zimske sezone. Riječ je o turističkom kompleksu nekoliko privatnih investitora koji grade moderno katunsko naselje na oko 13.500 kvadratnih metara, o čemu je naš portal ranije pisao.

Cjelokupno naselje gradi se na površini od oko 15.800 kvadratnih metara i njegova je vrijednost 15.844,950 KM.

Inače, u maju ove godine na sastanku sa premijerom Vlade KS, najavljena je izgradnja sportskog centra sa hotelom dvoranom. Kako ističe Smječanin, to je projekat na koji paralelno rade sa Regulacionim planom Bjelašnica II.

"U toku je izrada idejnog projekta dvorane i sportskih terena i nadamo se da će prva faza početi sa krajem ove godine. Načelnik i premijer su dogovorili da se ide u zajedničko finansiranje i nadamo da će realizacija ići kako je i planirano", kazao je on.

UGROŽAVANJE PITKE VODE

I dok investitori grade, a agencije za promet nekretninama prodaju apartmane po cijeni od 2600-2800 KM/ m2, ljubitelji prirode negoduju zbog nestanka zelenih površina i ugrožavanja pitke vode.

Anes Podić iz NVO Eko Akcija Sarajevo kaže da je Kanton Sarajevo donio prostorni plan koji je u suprotnosti sa federalnim prostornim planom i sa federalnim zakonom o poljoprivredi koji će za posljedicu imati dalje ugrožavanje naših izvora pitke vode.

"Izgradnja od koje šira zajednica apsolutno neće imati nikakve koristi može dovesti do toga da mi ostanemo bez pitke vode, što je najveća opasnost od ove masovne gradnje", ističe Podić za portal Akta.ba.

Napominje da se turizam u svijetu razvija tako što se grade hoteli kojima se otvara puno radnih mjesta, dok je kod nas situacija drugačija.

"Ovo je jednokratna infuzija od koje korist imaju općina i građevinske firme i više niko. Kao posljedica može dovesti do toga da mi možemo ostati bez pitke vode jer je to područje izuzetno osjetljivo. Zbog toga je 1980. godine, kada je rađena infrastruktura za olimpijske igre, napravljena kanalizacija kojoj je namjena bila da odvuče otpadne vode sa Babinog dola do Hadžića. Međutim, nakon rata, ona više nije u funkciji i sada dobijamo izvještaje o pronalasku fekalija što je posljedica izgradnje ovih apartmana koji su najvjerovatnije izvor zagađenja", naglašava on, dodajući da će problem u budućnosti biti još veći jer 90% vode koju Sarajlije piju dolazi odatle.

OPĆINA TRNOVO NASTAVLJA SA PRODAJOM

Sa realizacijom projekata, odnosno prodajom zemljišta Općina neće stati. Kako saznajemo, prošle je sedmice raspisana nova prodaja neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta putem licitacije, na lokalitetu Bjelašnice 665,00 m2. Namjena zemljišta je izgradnja objekta, odnosno apartmana spratnosti Po+S+P+l+M

Neto korisna površina objekta je 1280,00 m2, a početna prodajna cijena za neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište iznosi 110,00KM/m

Licitacija će biti održana 06. jula.

S.Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije