Bjelica "položio račune" građanima šta je urađeno u prethodnim godinama

12.11.2020. 17:14 / Izvor: Akta.ba
Bjelica 'položio račune' građanima šta je urađeno u prethodnim godinama

Nakon sprovedene strategije razvoja opštine Sokolac 2013-2020. odlučio sam da građanima podnesem izveštaj o tome šta smo uradili u prethodnim godinama.

Nakon sprovedene strategije razvoja opštine Sokolac 2013-2020. odlučio sam da građanima podnesem izveštaj o tome šta smo uradili u prethodnim godinama.

Poručio je ovo načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica koji je pojasnio da je odluka da podnese izvještaj o učinjenom iz prethodne strategije, a koja obuhvata njegova dva mandata, došla kao plod zajedničke ideje tima, kandidata za odbornike i njega lično, kako bi približili i podsjetili građane, šta su sve prošli tokom godina zajedničkog rada na javnim poslovima u cilјu bolјeg života svih u Sokocu.

Glavni strateški cilј Strategije 2013–2020. bio je unapređenje privrede i preduzetništva, sa posebnim akcentom na drvoprerađivačku industriju i njen što veći stepen finalizacije, zatim organizovanija i razvijenija polјoprivredna i stočarska proizvodnja i kao treći segment privlačnija turistička ponuda.

"Ukoliko pogledamo uspješnu revitalizaciju Nove Romanije, gdje sada posluje Hamdo grupacija koja gradi drvene kuće za tržišta Turske i Nјemačke, te „Invest gradnju“ koja posluje sa namjenskom industrijom Srbije, a nalazi se u nekadašnjem prostoru Unisa, pa prostor KTK u Knežini, u kojem je sada Novi komerc koji je otkupio, rekonstruisao i uspostavio proizvodnju u objektu, a uz Čajević komerc i preduzeće Podromanija d.o.o, Boržuno i druge, naša drvoprerađivačka industrija je u jednom novom zamajcu sa većim stepenom finalizacije i sa prepoznatlјivošću na tržištu. Takođe, moram da dodam i više pogona za proizvodnju ogrevnog peleta, kao što su Duga pelet, Žarson, uz već pomenuti Novi komerc", pojasnio je Bjelica.

Kaže da su ovi rezultati postignuti, prije svega, zahvalјujući naporima i idejama investitora, ali uz svesrdnu pomoć lokalne administracije, koja je prateći pomenutu strategiju djelovala u tom pravcu, razumijevajući potrebe i želјe radnika, privrede i privrednika.

Dodaje da kada je u pitanju polјoprivreda, da ova opština i na tom polјu bilјeži sve bolјe rezultate.

"Svjedoci smo konstantnom povećanju proizvodnje mlijeka, imamo podatke da je 2014. godine proizvedeno 1.681.000 litara mlijeka, 2018. godine 2.557.000 litara a ove godine u prvih šest mjeseci mlјekarama je isporučeno ukupno 1.405.970 litara mlijeka i obezbijeđen prihod od nešto više od milion maraka. Dolaskom bilećke mlјekare stvorena je zdrava konkurencija i omogućena alternativa kada je u pitanju proizvodnja i predaja mlijeka na ovom području. To je stvorilo sigurnost proizvođačima zbog otkupa i cijene, ali prvenstveno zbog redovne isplate. Zbog toga iz godine u godinu imamo i povećanje broja grla i više lјudi koji se odlučuju za ovu vrstu polјoprivredne proizvodnje", rekao Bjelica.

Kada je riječ o polјoprivredi, povećana je plastenička proizvodnja. Opština redovno pomaže sa sjemenima, pri nabavci plastenika i sadnica voća.

Drugi strateški cilј bila su infrastrukturna ulaganja, donošenje kompletne prostorno-planske dokumentacije, unapređenje sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije, modernizacija putne infrastrukture, rekonstrukcija i proširenje toplovodne mreže i rekonstrukcija gradske ulične rasvjete.

"O učinjenom svjedoče realizovani projekti. Nakon revitalizacije javnih preduzeća (Vrela Bioštice, Nove toplane i Božura) osnovali smo preduzeće JKP ,,Sokolac“ koje punih osam godina bez prekida pruža usluge gradskog grijanja, odvoza smeća, uređenja grada i pogrebnih usluga. Vodosnabdijevanje je pobolјšano, nedavno je završen i vodovod za tromeđu Sokoca, Rogatice i Pala; dakle, voda je stigla i na rubna područja naše opštine. Završen je veliki projekat kanalizacione mreže, a sada se radi na izgradnji kolektora za prečišćavanje otpadnih voda. Takođe, na putu smo modernizacije i osavremenjivanja zahvatnih pumpi i uređenja izvorišta Bioštice, sa kojeg se Sokolac snabdijeva vodom", ističe Milovan Bjelica.

Gradska ulična rasvjeta je skoro u potpunosti zamijenjena i modernizovana , a nedavno su osvijetlili dio magistralnog puta prema Zvorniku.

Izgrađene su nove ulice, parking prostori kod groblјa i dvorane, trotoari, asfaltirani su puteve u mnogim naselјima.

Prema riječima Bjelice, ova opština je uradila i veliki posao kada se radi o turiumu i pobolјšanju imidža Sokoca i Romanije.

"Turistička organizacija je svojim aktivnostima opštinu predstavila na jedan novi način, to su učinili i planinari i KUD „Luča“ i mnoga druga udruženja koja su širila pozitivnu i lijepu sliku. Ljudi u Sokocu su prepoznali naše napore i to se vidi kroz povećano investiranje, pa tako imamo izgrađen planinarski dom, hotel, restorane i konobe sa prenoćištem. Radi se na razvoju sportskog turizma, pripreme sportista. Sokolac je nedavno dobio i svoj turistički suvenir", kaže načelnik ove Opštine.

Treći cilј je moderna lokalna samouprava, što je dobrim dijelom i učinjeno. Zavalјujući otvorenosti i spremnosti da prihvatimo i primijenimo iskustva razvijenih zemalјa, pristupili smo projektima koji su zahtijevali široku regionalnu i međunarodnu saradnju. Uloženi su ogromni napori da privuku strane i domaće investitore.

"Četvrti strateški cilј bio je unapređenje opšteg životnog standarada, kroz unapređenje zdravstvene zaštite, socijalne zaštite, kulture, obrazovanja, sporta, povratak i ostanak mladih lјudi i razvoj omladinske politike, što je ostvareno u skladu sa mogućnostima i koliko od nas zavisi, s obzirom na to da su ovo, dobrim dijelom, složena pitanja o kojima nije moguće govorti samo sa aspekta opštinskih vlasti", pojašnjava Bjelica.

Peti strateški cilј je očuvana životna sredina. Na sjednici Skupštine u junu, na prijedlog načelnika, usvojeno je stavlјanje moratorijuma na raspravlјanje i odlučivanje o gradnji bilo kakvih hidroelektrana na rijekama naše opštine.

"Vlada Republike Srpske je podržala naš stav, stav naših udruženja i građana i povukla je koncesije i dozvole za gradnju minihidroelektrane na Kalјini. Ovim smo zaštitili rijeke na našoj opštini. Već duže vremena provodimo akciju „Zajedno za ekološki i čist Sokolac” kojom apelujemo na građane i podižemo svijest o važnosti očuvanja prirode. Posadili smo nove drvorede i uredili staze za šetanje, svake godine imamo akciju uređenja grada, gdje radnici komunalnog preduzeća sade cvijeće i održavaju postojeće drvorede. Opštinska administracija, kao i ja lično, opredijelјeni smo da opštinu Sokolac očistimo od smeća i otpada; da tamo gdje je čisto i ostane čisto i netaknuto; da sva prirodna dobra sačuvamo, a da se pobrinemo da nemar i neodgovornost budu sankcionisani na odgovarajući i zakonom propisan način", ističe Bjelica.

Kaže da je ovaj izvještaj podsjetnik je na ono učinjeno.

Dodaje da je Strategija razvoja opštine Sokolac za period 2020-2030 plod njihovih želјe da naprave iskorak u mnogim polјima.

"Međutim nije nam namjera da pravimo spisak želјa. Ovdje je riječ o opredmećenom planiranju. O argumentovanim i obrazloženim idejama, te načinima za njihovo ostvarivanje. Prije nego što uzmete da listate našu zajedničku strategiju, oslobodite i um i dušu i povjerujte da zajedno možemo ostvariti ne samo ovo već i mnogo više od zapisanog", poručio je načelnik Sokoca Milovan Bjelica.

cafe.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije