Bolji pristup do bisera srednjovjekovne arhitekture grada Srebrenika

13.08.2018. 12:48 / Izvor: Akta.ba
Bolji pristup do bisera srednjovjekovne arhitekture grada Srebrenika

Općina Srebrenik privodi kraju realizaciju prve faze projekta rehabilitacije i uređenja šireg kompleksa srednjovjekovne tvrđave.

Općina Srebrenik privodi kraju realizaciju prve faze projekta rehabilitacije i uređenja šireg kompleksa srednjovjekovne tvrđave na obrnocima planine Majevice, udaljene oko 4 kilometra od gradskog centra Srebrenika.

U sklopu ovog projekta radnici firme “ITK Musić” Srebrenik grade novu pješačku stazu od lokalnog asfaltnog puta do platoa ispred srednjovjekovne tvrđave, u dužini od oko 200 metara.

U toku su i radovi na izgradnji velikog parkinga za autobuse i putničke automobile, čime će se riješiti problem nedostatka parking prostora u širem kompleksu srednjovjekovne tvrđave.

Postavit će se i stubovi javne rasvjete kojima će se osvijetliti prostor za parkiranje motornih vozila i pristupna pješačka staza.

Prema riječima Adnana Bijelića, savjetnika općinskog načelnika, vrijednost prve faze projekta  iznosi oko 72.000 maraka, a svi radovi trebali bi se okončati do kraja ovog mjeseca. Završetkom ovih radova brojnim domaćim i inozemnim turistima znatno će se olakšati pristup do ovog bisera srednjovjekovne arhitekture.

Uz to, prema riječima Bijelića, izgradnjom velikog parkinga i pristupne staze srednjovjekovna tvrđava će već od naredne školske godine biti dostupnija i školskim ekskurzijama učenika s područja TK i cijele BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije