Bosanska Krupa gradi internu saobraćajnicu u "Pilani"

12.04.2018. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Bosanska Krupa gradi internu saobraćajnicu u 'Pilani'

Kroz Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) Bosanska Krupa će u narednom periodu realizirati dva vrlo značajna projekta.

Nakon evaluacije kroz MEG projekt, u kojoj je Općina Bosanska Krupa postigla izvanredne rezultate i svrstala se u red partnerskih jedinica lokalne samouprave s pristupom najvišem iznosu predviđenih grant sredstava, u radnu posjetu došli su implementatori i finansijeri projekta - predstavnici Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) Dimka Stantchev Skeie i Srećko Bajić, te Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Goran Štefatić, Vahidin Ogrešević i Damir Muslić.

Sa načelnikom Arminom Halitovićem, saradnicom za lokalni razvoj i koordinatoricom projekta za Bosansku Krupu Esmom Hergić, te direktorom JKP Nijazom Tatarevićem razgovarali su o razvoju lokalne zajednice, svim prednostima koje ima a koje bi mogle privući investitore, kao i svim izazovima s kojima se susreće Bosanska Krupa.

Kroz Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) Bosanska Krupa će u narednom periodu realizirati dva vrlo značajna projekta, jedan se odnosi na zaštitu okoliša, vodovodnu mrežu, čiji je cilj smanjenje gubitaka vode, a drugi na poslovnu infrastrukturu, odnosno izgradnju preostale interne saobraćajnice u Poslovnoj zoni „Pilana“. Za ove aktivnosti Općina će dobiti 136 hiljada švicarskih franaka.

"Želim zahvaliti na predivnom gostoprimstvu koje sam ovdje doživjela, pozitivno je bilo čuti sve o radu načelnika i njegovog tima, cijele administracije i vidjeti kako zajednički napor lokalnih i stranih investitora zajednom sa lokalnom upravom mogu dati dobre rezultate", kaže Dimka Stantchev Skeie iz Švicarske agencije za razvoj i saradnju.

Osim o projektima koji će se realizirati bilo je govora i o svemu onome što je Općina Bosanska Krupa radila u proteklim godinama. Poseban akcent je stavljen na kontinuiranu saradnju sa SDC-om, Švicarskom ambasadom i UNDP-em, zatim izgradnju poslovnih zona i unapređenje poslovnog ambijenta.

Načelnik Halitović upoznao je prisutne sa činjenicama da je Bosanska Krupa najveći izvoznik po glavi stanovnika u USK, da je prva koja je u ovom dijelu BiH uspostavila GIS, da je prva izradila strategiju razvoja prema MIPRO metodologiji, da je sarađivala sa brojnim evropskim organizacijama i institucijama, da je već dvije godine ponosni nosilac BFC certifikata koji potvrđuje povoljno poslovni okruženje.

"Imali smo priliku ugostiti predstavnike Švicarske ambasade, SDC-a, UNDP-a, koji zajedno s nama realizuju MEG projekt. Predstavili smo im ono što smo do sada radili, u čemu smo napredovali, naročito smo se fokusirali na raniju saradnju sa Švicarskom ambasadom i SDC-om u proteklih 11 godina. Naše je zadovoljstvo što smo u ovom projektu, kao i u svim do sada, pokazali da smo izuzetno ozbiljna lokalna zajednica, da shvatamo srž problema i da svoje obaveze rješavamo na vrijeme. Kroz ovaj projekt podićemo se za još jednu stepenicu i postati još bolja, efikasnija i fleksibilnija lokalna zajednica, a sve u službi naših građana", ističe načelnik Armin Halitović.

Projektni partneri koji su posjetili Bosansku Krupu nisu krili zadovoljstvo izazvano svim onim što su i čuli ali i vidjeli. Kažu da je primijetan rad i zalaganje organa uprave, a samim tim i napredak koji je ostvaren na polju privrede i zaštite okoliša.

"Planiram doći opet, vidjela sam mnogo prekrasnih stvari u ovom kraju, prekrasnu rijeku, planine i šume, a pored rijeke puno drvenih kućica, bungalova, i zaista razmišljam da na ljeto dođem sa svojom porodicom u privatnu posjetu i već razmišljam o tome gdje ću naći sve informacije koje mi trebaju da to organiziram", zaključila je Dimka Stantchev Skeie.

Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja je inicijativa Vlade Švicarske vrijedna 36 miliona KM koju će u narednih 12 godina provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija. Realizuje se u tri četverogodišnje faze. Rezultat projekta trebaju biti općine koje posjeduju odgovarajuće nadležnosti i finansijska sredstva, koje su poboljšale svoje demokratsko upravljanje i koje pružaju javne usluge na inkluzivan, efektivan i efikasan način, posebno usluge vezane za sektor privrede i okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije