Bosanska Krupa: Počinju radovi na energetskoj efikasnosti u dvije škole

29.05.2014. 09:10 / Izvor: eKapija.ba
Bosanska Krupa: Počinju radovi na energetskoj efikasnosti u dvije škole

Vrijednost kompletnog projekta iznosi preko 200 hiljada KM, a osim Vlade Japana učešće u njegovom finansiranju uzeli su Općina Bosanska Krupa i Vijeće roditelja Osnovne škole Jezerski.

U Kabinetu načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića jučer su potpisani ugovori o izvođenju radova na uspostavljanju energetske efikanosti u centralnoj školi u Jezerskom i područnoj školi u Mahmić Selu. Konkretno, riječ je o instalaciji centralnog grijanja i kotlovnice u obe škole i zamjeni stolarije u centralnoj.

Vrijednost kompletnog projekta iznosi preko 200 hiljada KM, a osim Vlade Japana učešće u njegovom finansiranju uzeli su Općina Bosanska Krupa i Vijeće roditelja Osnovne škole Jezerski.

Ugovor za instalaciju centralnog grijanja i kotlovnice u OŠ Jezerski vrijedan 108.611,98 KM potpisan je sa firmom ''ENERGOTEHNIKA'' d.o.o. iz Doboja, za instalaciju centralnog grijanja i kotlovnice u OŠ Mahmić Selo vrijedan 48.426,53 KM potpisan je s firmom ''MONTING'' d.o.o. iz Bosanske Krupe, a ugovor za zamjenu stolarije u školi Jezerski vrijedan 28.337,05 KM sa firmom ''PRIZMA'' d.o.o. iz Velike Kladuše.

Za 333 učenika u centralnoj školi i 127 učenika u područnoj, kao i za njihove nastavnike, realizacija projekta značit će kvalitetniji nastavni proces, sigurnije uslove odvijanja nastave, ali i energetsku uštedu do 50 posto.

"Rekao bih da je topla i bezbjedna učionica osnov, početak stvaranja uslova za kvalitetno odvijanje nastave, odnosno školovanje djece. Postepeno, ali kontinuirano rješavamo školu po školu. Sada će sve centralne imati centralno grijanje. Od realizacije ovog projekta će i ostati novčanih sredstava i time ćemo vjerovatno sanirati ulaz škole u Mahmić Selu. Moramo svim učenicima s područja Bosanske Krupe pružiti iste uslove i mogućnosti", kaže načelnik Armin Halitović.

Podsjetimo, prije više od godinu dana Vijeće roditelja Osnovne škole „Jezerski“ pokrenulo je akciju prikupljanja sredstava za uvođenje centralnog grijanja u ove dvije škole. Iako su znali da je to izuzetno teško u ovom vremenu nisu se predavali u svojoj namjeri da djeca koja idu u ove školske objekte dobiju kvalitetno grijanje. Akciju je odmah podržao i prihvatio načelnik Halitović i osim općinskih sredstava obećao i iznalaženje sredstava iz drugih izvora jer vrijednost projekta nije bila ni blizu sume koju su planirali skupiti roditelji. Projekt je poslan na više adresa a pozitivan odgovor došao je iz Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini koja je osigurala 93.451,00 eura. Nakon toga, Općina je raspisala tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova s kojima su i potpisani ugovori.

Radovi počinju čim se završi nastava za ovu školsku godinu, a rok za završetak je trideset dana. To bi značilo da su djeca ovih područja Bosanske Krupe zauvijek završili sa dotrajalim pećima, staromodnim načinom grijanja, prohladnim učionicama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije