Bosanska Krupa: Radovi u školama Jezerski i Mahmić Selo gotovi do septembra

13.08.2014. 09:15 / Izvor: eKapija.ba
Bosanska Krupa: Radovi u školama Jezerski i Mahmić Selo gotovi do septembra
OTVORI GALERIJU

Trenutno traju radovi na uspostavljanju energetske efikasnosti u centralnoj školi u Jezerskom i područnoj školi u Mahmić Seluu općini Bosanska Krupa.

Trenutno traju radovi na uspostavljanju energetske efikasnosti u centralnoj školi u Jezerskom i područnoj školi u Mahmić Seluu općini Bosanska Krupa. Riječ je o instalaciji centralnog grijanja i kotlovnice u obe škole i zamjeni stolarije u centralnoj. Radove je danas obišao načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Vrijednost kompletnog projekta iznosi preko 200 hiljada KM, a osim Vlade Japana učešće u njegovom finansiranju uzeli su Općina Bosanska Krupa i Vijeće roditelja Osnovne škole Jezerski.

Radove instalacije centralnog grijanja i kotlovnice u OŠ Jezerski vrijedne 108.611,98 KM izvodi firma ''Energotehnika'' iz Doboja, radove instalacije centralnog grijanja i kotlovnice u OŠ Mahmić Selo vrijedne 48.426,53 KM firma ''Monting'' iz Bosanske Krupe, a zamjenu stolarije u školi Jezerski za šta je potrebno 28.337,05 KM firma ''Prizma'' iz Velike Kladuše.

Akciju prikupljanja sredstava za realizaciju ovog projekta, podsjetimo, pokrenulo je prije više od godinu dana Vijeće roditelja Osnovne škole „Jezerski“.  Iako su znali da će im u tome biti izuzetno teško nisu se predavali jer su željeli da djeca dobiju kvalitetno grijanje.

Od početka imaju podršku i načelnika Armina Halitovića koji je osim općinskih sredstava obećao iznalaženje sredstava iz drugih izvora jer je vrijednost projekta bila mnogo veća od iznosa koji su planirali skupiti roditelji.

Projekt je poslan na više adresa a pozitivan odgovor došao je iz Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini koja je osigurala 93.451,00 eura. Odmah nakon toga, Općina je raspisala tender za odabir najpovoljnijeg izvođača.

Radovi bi trebali biti završeni do početka školske godine. To znači da će naredne zime, blizu petsto učenika u obe škole sa svojim nastavnicima sjediti u toplijim i ljepšim učionicama, da će se u prostorijama ovih obrazovnih ustanova odvijati kvalitetnija nastava. Realizacija ovog projekta znači i energetsku uštedu do 50% što će rukovodstvo škola moći iskoristiti za unapređenje preostalih uslova rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije