Bosanska Krupa: Za rekonstrukciju drvenih mostova i malih ada 100.000 KM

13.11.2013. 10:19 / Izvor: eKapija.ba
Bosanska Krupa: Za rekonstrukciju drvenih mostova i malih ada 100.000 KM
OTVORI GALERIJU

Općina Bosanska Krupa je uputila javni poziv za izvođenje radova na rekonstrukciji drvenih pješačkih mostova i uređenju Malih ada na rijeci Uni u okviru prekograničnog projekta Zeleni otoci.

Općina Bosanska Krupa je uputila javni poziv za izvođenje radova na rekonstrukciji drvenih pješačkih mostova i uređenju Malih ada na rijeci Uni u okviru prekograničnog projekta Zeleni otoci.

Projekat Zeleni otoci je rezultat uspješnog partnerstva između Općine Bosanska Krupa, Centra za promociju lokalnog razvoja PLOD Centar i Općine Bihać. Finansiran je sredstvima EU u okviru IPA Programa za prekograničnu saradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. - 2013. god.

Vrijednost projekta sa bh. strane je 207,035,47 EUR, a implementira se u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije. Projektom su predviđeni radovi kojima će se revitalizirati gradski parkovi i zelene površine, među njima i park Male ade u općini Bosanska Krupa i Gradski park u općini Bihać.

Cilj projekta je očuvati, revitalizirati i promovisati odabrane urbane zelene površine na području općine Bosanska Krupa, općine Bihać i Zadarske županije, te zajedničkim aktivnostima doprinijeti očuvanju i zaštiti prirode.

"U okviru projekta Zeleni otoci na Malim adama u Bosanskoj Krupi izgradit će se četiri nova mosta. Sada trenutno ima pet mostova koje je Općina izgradila i obnovila s Fondacijom za održivi razvoj Odraz, ali i tokom volonterskih aktivnosti sa JKP 10. Juli iz Bosanske Krupe. Tako da će nakon realizacije projekta Zeleni otoci na Malim adama biti ukupno devet mostova koji će povezivati osam riječnih ostrva", kaže za eKapija.ba Kasim Šertović iz Ureda odnosa sa javnošću Općine Bosanska Krupa.

Kako ističe postojeći mostovi i ade trenutno su u veoma dobro stanju, jer je Općina sa uređenjem tog područja krenula i prije ulaska u projekt Zeleni otoci. Popločane su staze, uređene zelene površine, postavljene klupe i kante za otpatke, instalirana rasvjeta, napravljeno dječije igralište, te igralište za odbojku na pijesku.

Tako da će se sada u okviru projekta izgraditi novi drveni mostovi između riječnih otoka kao i pješačke staze, kreirati mjesta za odmor sa nadstrešnicama, instalirati rasvjeta i izgraditi sanitarne grupe.

Ovaj projekt će se realizirati u 2014. godini, a kako kažu iz Općine Bosanska Krupa još uvijek nije poznato kad će se početi s radovima, mada oni pretpostavljaju u aprilu ili maju. Vrijednost radova je procijenjena na 100.000 KM bez PDV-a.

"To svakako zavisi od vremenskih uslova, odnosno nivoa vode rijeke Une. Moramo odabrati i izvođača radova, a taj postupak je tenutno u toku", navodi Šertović.

Općina Bosanska Krupa će realizacijom ovog projekta, kroz revitalizaciju i zaštitu životne sredine, doprinijet podizanju kvalitete života, te promovisati svoja područja kao atraktivne turističke destinacije.

Inače, male ade u Bosanskoj Krupi su jedna od omiljenih prirodnih destinacija Krupljanima, ali i svim gostima ovog grada na Uni. Na ovom prostoru se nalazi gradsko kupalište, mjesto za kampiranje, opuštanje, rekreaciju, igru itd.

Kako kaže Šertović spajanjem svih riječnih ostrva i njihovim dodatnim uređenjem samo će pojačati ugođaj, mjesto učiniti još ljepšim i privlačnijim.

Na površini od 11 ha u centru Bosanske Krupe, u potpuno prirodnom ambijentu, smještene su Male ade. Riječna ostrva povezana s drvenim mostovima za pješake. Zelenilo, drveće, voda, odmor, rekreacija, druženje, samo su neke asocijacije na jedan od najljepših parkova u gradu na Uni i Krušnici. Male ade nude pregršt zanimljivih mogućnosti. Na njima se nalazi dječije igralište sa pijeskom, ljuljama, klackalicama i svim drugim sadržajima. Pogodne su i za bavljenje sportom, posjeduju teren za odbojku na pijesku, kao i za sve popularniju nogometnu odbojku.

Zahvaljujući prirodnom bogatstvu, ljepoti koju imaju ova riječna ostrva, često su lokacija na kojoj se, pretežno u ljetnom periodu, održavaju i kulturne manifestacije, poput recimo koncerata, sajmova, pozorišnih predstava. Kompletan prostor njegovanih zelenih površina Malih ada ispresijecan je stazama popločanih kamenom, a prepoznatljive su i po tome što su vrlo bogate autohtonim vrstama drveća (orah, jasen, lipa), koja stvaraju hlad idealan za odmor tokom sunčanih dana. Male ade čini ukupno osam ostrva, s tim da su četiri povezana mostovima. Do ostalih se dolazi lađama, samo za ovaj kraj karakterističnim plovilima, ili pak plivanjem za vrijeme vrućih ljetnih dana.

A.Šulović

 

 

 

 

            

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije