Bosanska Krupa za unapređenje Pilane od FMRPO dobila 136.000 KM

30.12.2019. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Bosanska Krupa za unapređenje Pilane od FMRPO dobila 136.000 KM

Modernizacija PZ Pilana - Plan 500+ naziv je projekta s kojim je Bosanska Krupa aplicirala krajem oktobra ove godine.

Putem javnog konkursa za jedinice lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine u svrhu dodjele sredstava za unapređenja poduzetničkih zona, Općina Bosanska Krupa je od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta dobila grant sredstva u iznosu od 136.330,00 KM. 

Novac je danas nakon potpisivanja ugovora između načelnika Armina Halitovića i ministra Amira Zukića postao operativan i uskoro će služiti za izgradnju interne saobraćajnice, oborinske kanalizacije i ugradnju termo fasade na objektu Centra za podršku poduzetništvu u Poslovnoj zoni "Pilana".

"Modernizacija PZ Pilana - Plan 500+" naziv je projekta s kojim je Bosanska Krupa aplicirala krajem oktobra ove godine. Ukupna vrijednost projekta je 242.320,18, od čega je Općina u budžetu osigurala 105.990,18.

Realizacijom ovog projekta koji traje oko 8 mjeseci završavaju svi radovi i prestaju sva ulaganja u Poslovnoj zoni "Pilana". Dakle, bit će izvršena rekonstrukcija preostalog dijela interne saobraćajnice i oborinske kanalizacije, što će omogućiti adekvatan pristup postojećim objektima i parcelama za koje su investitori već iskazali interes 

Također, kroz projekt će se ugraditi termo fasada na Centru za podršku poduzetništvu (BSC), koji je smješten u PZ. Na ovaj način će se maksimizirati funkcionalnost i postići ekonomičnost BSC-a, te omogućiti odvijanje edukacija i seminara za firme u PZ tokom cijele godine.

Na osnovu prethodno urađene analize Općina će osigurati i obuku radne snage prema potrebama firmi u "Pilani" za minimalno 30 radnika, zatim tri radionice za jačanje vještina srednjeg menadžmenta za 36 lica, usluge finansijskog savjetovanja, poslovnog planiranja, marketinga i sl. za najmanje 3 firme, a sve zajedno će potpomoći otvaranje 60 radnih mjesta do kraja projekta. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije