Bosman radi na obnovi pješačkih staza u parku kod Druge gimnazije

17.10.2017. 09:58 / Izvor: Akta.ba

Vrijednost projekta je procijenjena na 127.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta.

Radnici građevinske firme Bosman krajem prošle sedmice započeli su radove na obnovi pješačkih staza u parku kod Druge gimnazije i pristupne staze do objekta srednjoškolske ustanove, kao i izgradnju rampe za nesmetan prilaz osobama u invalidskim kolicima.

Vrijednost projekta je procijenjena na 127.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta.

Za realizaciju projekta angažovana je firma Bosman, dok je idejni projekt uradila firma Design&QC.

"Kako je i planirano, prvobitno smo pristupili uklanjanju dotrajalih pješačkih staza na kojima je asfalt ispucao, nakon čega će biti okolčene novoprojektovane staze. Duž novih obnovljenih i asfaltiranih pješačkih staza biće postavljeno 1.260 metara betonskih ivičnjaka. Za odvodnju površinskih voda uz staze je izgrađen kameni jarak, koji je zbog neadekvatnog održavanja najvećim dijelom zarastao u travu čime se izgubila njegova funkcija. Kako je predviđeno idejnim projektom, osim obnove pješačkih staza u parku, biće obnovljena i pristupna staza i plato ispred Druge gimnazije, te izgrađena nova rampa za nesmetan prilaz osobama u invalidskim kolicima", pojasnili su iz građevinske firme Bosman.

Odvodnja površinskih voda biće regulisana odgovarajućim dužnim i poprečnim nagibom novih pješačkih staza širine od 2,5 metara, kako je to propisano usvojenom planskom dokumentacijom.

Na prilazu do zgrade Druge gimnazije odvodnja površinskih voda će biti riješena ugradnjom tri slivnika, koji će biti priključeni na gradski odvodni sistem.

Prema predmjeru i predračunu radova, sveukupna površina koja će biti asfaltirana iznosi 1.842 kvadratnih metara, od čega površina pješačkih staza u parku iznosi 1.635 m2, pristupna staza i plato ispred Druge gimnazije je površine 166 m2, a rampa za invalide će biti površine 40 kvadratnih metara, duž koje će biti postavljena nova zaštitna rukohvatna ograda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije