Brčko: U prvoj ekonomskoj zoni projekti "teški" više od 100 miliona KM

17.07.2021. 09:02 / Izvor: Akta.ba
Brčko: U prvoj ekonomskoj zoni projekti 'teški' više od 100 miliona KM

Uspostavljanje prve slobodne ekonomske zone na području distrikta.

U Brčkom je jučer potpisan ugovor između Vlade distrikta i kompanije “Studen global south east" koji se odnosi na uspostavljanje prve slobodne ekonomske zone na području distrikta.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, koji je potpisao ugovor sa direktorom Uprave “Studen holdinga” Ilijom Studenom, smatra da će ovo biti dobra pretpostavka za nova ulaganja u distrikt.

"Ovo je prva investicija koja ima praktičnu primjenu. Očekujem da ćemo već s jeseni krenuti s pripremom industrijske zone i da ćemo početkom naredne godine evidentirati nova radna mjesta na ovoj zoni", rekao je Kadrić novinarina na konferenciji za medije nakon potpisivanja ugovora u gradskoj Vijećnici.

On je podsjetio da je ugovor potpisan na osnovu specijalne pogodbe koju je odobrila Skupština distrikta, te da mu je prethodilo potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa “Studen holdingom” krajem 2019. godine.

Studen je rekao da će prvi projekat biti uspostavljanje slobodne i ekonomske zone, prenosi Srna.

"Sigurno je da će prvi radovi biti identifikacija i sređivanje zemljišta, priprema infrastrukture i to ćemo sigurno početi sad na jesen. Zimski period će biti period priprema ljudi i planiranja. Konkretna izgradnja će krenuti sljedeće godine", pojasnio je Studen.

Studen je istakao da od desetak projekata predviđenih Memorandumom kompanija, osim ovog, aktivno radi na planiranju još četiri projekta čija je vrijednost veća od stotinu miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije