Brčko: Usvojena odluku o izgradnji transportnog cjevovoda

17.12.2019. 08:54 / Izvor: RTRS
Brčko: Usvojena odluku o izgradnji transportnog cjevovoda

Gradnja glavnog cjevovoda sa tri vodotornja i rezervoarom u Potočarima bila bi finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj od 13 miliona maraka.

Vlada u Brčkom usvojila je odluku o izgradnji transportnog cjevovoda kojim bi bili napajani potrošači u istočnom i južnom dijelu Distrikta. Gradnja glavnog cjevovoda sa tri vodotornja i rezervoarom u Potočarima bila bi finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj od 13 miliona maraka.

Fabrika za preradu vode iz Save u Plazuljama kod Brčkog, kapaciteta 330 litara u sekundi, proizvodi svega 90 litara vode. Razlog je taj što udaljena naselja nemaju gradski vodovod, pa je stanovništvo izgradilo seoske bunare, iz kojih se godinama snabdijeva vodom za piće i tehničkom vodom.

Glavni cjevovod od Fabrike za preradu vode do Plazulja, u dužini od 14 kilometara trasiran uz Obilaznicu, jedan je od najvažnijih trenutnih projekata u Brčkom, ističu u Vladi.

"Planira se izgradnja glavnog transportnog cjevovoda u dužini od 14 kilometara sa pripadajućim objektima, u drugoj fazi tri vodotornja na lokacijama Grbavica, Brod i Omerbegovača, i jednog velikog rezervoara u Potočarima sa pumpnom stanicom, kapaciteta 1.000 metara kubnih vode", izjavio je šef Odjeljenja za Komunalne usluge u Vladi Distrikta Zoran Bulatović.

Vlada Distrikta je zatražila od Savjeta ministara saglasnost za kreditiranje cjevovoda u iznosu od 13 miliona maraka, i misle da zastoja u proceduri neće biti, jer će obaveze biti otplaćivane iz budžeta Distrikta. Izgradnjom glavnog transportnog cjevovoda problem snabdijevanja vodom bio bi uglavnom riješen. U perspektivi bi i najudaljeniji potrošači mogli da se priključe na mrežu. Takođe, gradske cijevi stare više od 60 godina od kojih su neke i azbestne, takođe bi bile zamijenjene novim cjevovodom.

"Ovo je prvi, i čini mi se najvažniji korak u rješavanju problema vodosnabdijevanja na prostoru Brčko Distrikta, jer izgradnjom ovog transportnog cjevovoda mislim da će biti stvorene osnove da vrlo brzo, uz izgradnju sekundarne mreže, riješimo problem vodosnabdjevanja na 90 odsto područja", izjavio je gradonačelnik Brčko Distrikta Siniša Milić.

Projektna dokumentacija o izgradnji cjevovoda na čekanju je već deset godina. Ako ne bude proceduralnih prepreka, ovdje očekuju da će izgradnja početi početkom naredne građevinske sezone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije