Brojni projekti donijeli bolji život u gradu na Vrbasu

02.01.2019. 09:04 / Izvor: Glas Srpske
Brojni projekti donijeli bolji život u gradu na Vrbasu

Kapitalni projekti i jedinstvene manifestacije obilježili su 2018. godinu u Banjaluci za koju se može reći da je za ovaj grad bila veoma bogata.

Kapitalni projekti i jedinstvene manifestacije obilježili su 2018. godinu u Banjaluci za koju se može reći da je za ovaj grad bila veoma bogata. Usvojeni su važna dokumenta koji za cilj imaju da Banjaluku pozicioniraju rame uz rame sa najvećim i najrazvijenijim gradovima Evrope i svijeta, a kulturna i sportska scena je obogaćena mnogobrojnim sadržajima i projektima.

Tako je Banjaluka na izmaku godine dobila desetogodišnju strategiju razvoja grada koja je predstavlja kao moderan grad i regionalnu prestonicu, pokrenuta je inicijativa za akcioni plan “zelenog grada”, usvojena je strategija kulture za narednih deset godina, a poslije četiri decenije grad će dobiti novu dvoranu. Grad je postao bogatiji za 19 vodovoda, vrtiće, društvene domove, a mnoge škole su dobile novo ruho. Više od 30 miliona maraka je uloženo u rješavanje problema građana odnosno u kapitalne investicije.

Evropska  prestonica kulture  

Evropska komisija je krajem novembra objavila da je Banjaluka, zajedno sa Mostarom i norveškim Bodoom, ušla u najuži izbor za “Evropsku prestonicu kulture 2024.”. Iz ove komisije rekli su da ulazak u uži izbor može rezultirati značajnim kulturnim, ekonomskim i socijalnim pogodnostima za odabrane gradove.

Novi Zeleni most  

Jedan od najznačajnih projekata, ne samo u 2018. godini nego u posljednjih nekoliko decenija je izgradnja novog Zelenog mosta. Nakon što je stari proglašen nebezbjednim, krajem jula se pristupilo izgradnji novog, modernijeg mosta. Predviđeno je da most ima dvije saobraćajne trake, dužine 80 i širine 14 metara, uz pješačke i biciklističke staze.

Vodovodni sistem Crno vrelo  

Kada je riječ o snabdijevanju vodom jedan od najznačajnih projekata jeste sistem Crno vrelo dužine 11 kilometara. Gradnja ovog sistema je krenula početkom juna, a prva voda iz tog vodovodnog sistema potekla je 4. oktobra.

Ovaj sistem bi trebalo da riješi problem sa vodosnabdijevanjem za 20.000 stanovnika iz rubnih područja Banjaluke i Prijedora.

Kružni tokovi  

Izgradnjom kružnih tokova u gradu je ubrzan saobraćaj i smanjene su gužve u užem gradskom jezgru. U 2018. napravljeni su kružni tokovi na Rebrovcu, na novom istočnom tranzitu, na raskrsnici kod Aleje Svetog Save, te na ukrštanju Gundulićeve i Aleje Svetog Save, a sredinom novembra počela je izgradnja kružnog toka kod budućeg Tržnog centra “Delta”.

“Ćevap fest”  

Prvi festival banjalučkog ćevapa “Ćevap fest” održan je 13. januara, a tom prilikom gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da se nada da će ovaj festival preći u tradiciju, jer je ćevap brend po kojem je Banjaluka naširoko poznata. Festival je posjetilo više od 10.000 Banjalučana i turista iz zemalja regiona, a na ovoj, jedinstvenoj manifestaciji pojelo se čak 8.500 porcija ćevapa.

“Bajk šering” sistem  

Uveden je automatski sistem iznajmljivanja javnih bicikala “BL-bike” što je oduševilo mnoge građane i turiste. “Bajk šering” uspostavljen je na četiri lokacije, odnosno preko puta zgrade Gradske uprave, kod “Akvane”, te kod Studentskog centra “Nikola Tesla” i u parku “Mladen Stojanović”.

Aerodrom Banjaluka  

U periodu od novembra do kraja januara građani Banjaluke dobili su mogućnost da uz kompaniju “Rdžaneir” putuju po cijeni i od 9,99 evra.

Avioni ove Irske kompanije na mahovljansku pistu slijeću dupke puni, i to iz Stokholma, Brisela i Memingena.

Kompletiran istočni tranzit  

Novoizgrađena dionica istočnog tranzita, na čiju se gradnju čekalo duže od tri decenije, puštena je u promet. Izgradnjom ove saobraćajnice, zajedno sa novim kružnim tokom na Rebrovcu, značajno je ubrzan saobraćaj u gradu i smanjene gužve u jutarnjim i poslijepodnevnim “špicevima”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije