Brzim preko Bosne: Moguća gradnja Unske pruge

06.01.2017. 10:45 / Izvor: Oslobođenje
Brzim preko Bosne: Moguća gradnja Unske pruge

O ovom projektu Jusko je razgovara u Krajini sa hrvatskim ministrom Olegom Butkovićem.

Ministar komunikacija i prometa Ismir Juso u razgovoru za Osobođenje je kazao kako je cilj da u toku 2017. u potpunosti instaliraju opremu, a da u januaru naredne godine zauvijek ugasimo analogni signal na području BiH. Paralelno s ovim, radi i na Politici sektora koja će omogućiti mobilnim operaterima da razviju 4G mrežu. Ova mreža i digitalna dividenda donosit će na desetine miliona KM u budžet, koji će dijelom biti usmjereni prema javnim servisima, a dijelom prema izgradnji transportne infrastrukture.

"Optimista sam da posao možemo završiti u spomenutom roku. Do ovog momenta stvarno nema opstrukcija. Ovo je Ministarstvo komunikacija i prometa, ali ponekad najviše nedostaje komunikacije da se neke stvari riješe. U ovom momentu, nemamo nijedan indikator koji bi mogao biti upozoravajući da će neke stvari biti zaustavljene. Razgovarano je i o korporaciji i svi su saglasni da je ona nešto što će ovaj proces učiniti efikasnijim i njeno formiranje bi trebalo biti realizovano u narednom periodu. Već nakon praznika imat ćemo prve sastanke", kazao je Jusko.

Govoreći o ideji autoceste Sarajevo - Beograd i spajanju ova dva glavna grada i izgradnji autoceste ili brze ceste kojima bi se Sarajevo spojilo sa Bihaćem ili Tuzlom, Jusko kaže kako je ideja brze ceste Sarajevo - Beograd došla na osnovu prijedloga ministara Rasima Ljajića i Mirka Šarovića koji su bili u Turskoj, gdje su razgovarali sa čovjekom koji želi investirati u ovaj projekt.

"Naravno, ako imate čovjeka spremnog da finansira, a koji se isključivo usmjerio prema toj dionici, ispruženu ruku ne treba odgurivati pogotovo u vremenima kada nam investitori trebaju više nego ikada. Naš stav je da ova cesta treba ići kroz oba entiteta. Poslali smo zajedničko pismo ovom investitoru i čekamo njegov odgovor. Riječ je o turskom biznismenu koji je apsolutno spreman finansirati 100 kilometara autoputa. Ovo ministarstvo nije jedino koje učestvuje u ovom projektu, tu su i entitetska ministarstva. Nakon što svi zajedno sjednemo, bit će dogovorena dionica. Kada je u pitanju dio prema Tuzli i Bihaću, već su me nekoliko puta pitali da li ja kao ministar imam određenog favorita. Vjerujte mi da nemam. Svaki dio BiH je izuzetno bitan", kaže Jusko, navodeći kako je razgovarano o Krajini sa hrvatskim ministrom Olegom Butkovićem, s kojim se složio da što prije aktivira Unsko-sansku prugu koja je dugo u zastoju.

"Otvoreno je i pitanje ceste prema Tuzli, međutim, ovdje moramo sjeti i raditi zajedno sa kolegama sa entitetskih nivoa, jer državno ministarstvo nije jedino nadležno da sve to može pokriti."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije