Investicije / PROJEKTI

Budući glumci i režiseri dobijaju zgradu

13.08.2018. 08:47 / Izvor: Oslobođenje

Zgrada Akademije scenskih umjetnosti koja se na Skenderiji gradi još od 2010, mogla bi konačno biti završena iduće godine, pod uslovom da se obezbijedi dovoljno finansijskih sredstava. Naime, rebalansom ovogodišnjeg budžeta KS-a izdvojeno je dodatnih 400.000 KM za nastavak radova, ali to neće biti dovoljno da se okonča ovaj projekat.

Fasada

U Zavodu za izgradnju KS-a rečeno nam je da se trenutno privode kraju radovi na fasadi i fasadnim pozicijama, što je predviđeno trećom fazom izgradnje objekta.

"Prva faza radova podrazumijevala je obezbjeđenje građevinske jame i konstrukciju do prizemlja objekta, druga završetak kompletne konstrukcije objekta i treća faza fasadne pozicije i samu fasadu. Treća faza je pri završetku i preostaje da se izvedu svi unutrašnji građevinski, građevinsko-zanatski i instalaterski radovi u objektu. Vanjsko uređenje je ugovoreno i vrlo brzo treba da se otpočne sa realizacijom. Za završetak zgrade nisu obezbijeđena sva potrebna finansijska sredstva. Izdvojeni iznos iz budžeta KS-a za ovu godinu nije dovoljan za završetak svih radova u objektu, ali je dobrodošao. Potrebno je još novca za preostale radove i nabavku opreme", kazali su u Zavodu za izgradnju KS-a.

Pozorišne scene

Nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti prostire se na 5.500 kvadratnih metara, od čega je 4.600 kvadratnih metara korisnog prostora za studente i nastavnike. Osim kabineta, bit će osigurane i prateće prostorije, vježbaonice za glumu, prostorije za postprodukciju, mali TV studio, te dvije pozorišne scene - manja sa 150 mjesta i veća sa 300 sjedećih mjesta. Vrijednost projekta je oko 10 miliona KM. Završetak izgradnje ove zgrade za sve umjetnike je od izuzetne važnosti, jer će im osigurati odlične uslove za obrazovanje budućih generacija glumaca, režisera, scenarista, producenata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije