Investicije / NEKRETNINE

Budući izgled upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH

18.02.2009. 12:12 / Izvor: eKapija.ba

Na Kovačima je u februaru ove godine svečano obilježen početak izgradnje upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Ukupna investicija iznosi oko 11 miliona maraka. Inicijativa za finansiranje izgradnje objekta pokrenuta je od strane bosanskohercegovačkih privrednika, Fahrudina Radončića (Avaz), Edina Arslanagića (Bosnalijek), Muhameda Granova (Mitex), Nedima Čauševića (Teloptic), Nihada Imamovića (ASA/PREVENT), Senada Ormana (Orman), Selvera Oruča (Robot Commerce), Redže Bekte (Bekto Precisa).

Zgrada će predstavljati administrativni centar Rijaseta s rezidencijama reisul-uleme i muftija.

Maketu je uradila slovenačka firma IB-PROCADD d.o.o. Ljubljana, uz posredstvo bosanske firme 5D-CADD d.o.o. Sarajevo. Inače, maketa je izrađena na inicijativu direktora ove dvije firme Edvarda Sternada (IBPROCADD) i Dine Selimovića (5D-CADD).

Maketa je urađena na temelju idejnog i izvedbenog projekta bosanskog akademika Zlatka Ugljena sa saradnicima, koji je za projekt rekao da je za njega donio iznenađenje i šansu da nakon 50 godina bavljenja arhitekturom ostavi graditeljski trag i u Sarajevu.

Osnovna zamisao Ugljenovog arhitektonskog djela ogleda se u sedam kubeta, kao refleksija sedam nebeskih svodova.

Čitav kompleks upravne zgrade Rijaseta IZBiH zauzimat će cca. 4.500 m2. Osim servisnih i garažnih prostora u suterenu, na nivou prizemlja, iza kapije i trijema nalazit će se hol, aula pokrivena grozdom kupola i kupolica, te mesdžid s malom munarom.

U prizemlju su prostorije administracije, kabineti muftija, opremljeni za boravak i rad. Salon je uz aulu, a amifiteatar za prezentacije, predavanja i simpozije je u suterenu.

Na spratu su kabineti reisu-l-uleme i naibu-reisa. U sklopu kompleksa će se izgraditi rezidencija reisu-l-uleme, mandatna rezidencija za porodični smještaj i boravak, s posebnim pristupom.

Unutar kompleksa su predviđena dvorišta, manje i veće terase, bašče i sl.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije