Burne reakcije u Berkovićima na izjave ministra Kovačevića

17.10.2013. 16:11 / Izvor: eKapija.ba
Burne reakcije u Berkovićima na izjave ministra Kovačevića

Izjava ministra Kovačevića opštini Bileća i najava da će sjedište HE Dabar biti u Bileći, danas burne reakcije iz opštine Berkovići.

Izjava Nikole Kovačevića, ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske prilkom njegove posjete opštini Bileća i najave da će sjedište HE Dabar biti u Bileći izazvalo je burne reakcije u opštini Berkovići. Načelnik ove opštine, Nenad Abramović, istakao je da je negativno iznenađen najavom ministra Kovačevića da će sjedište HE Dabar biti u Bileći. U pisanoj izjavi medijima Abramović navodi sljedeće da su opštini Berkovići nejasni razlozi zbog kojih ministar Kovačević najavljuje ovakvu mogućnost.

''Prijeratni projekat Gornjih Horizonata predviđa predviđa sjedište „HE Dabar“ u Berkovićima. Nejasno je kako i na koji način je došlo do izmjene prvobitnog plana. Očito da ministar Kovačević ne poznaje dobro geografiju ovoga dijela Republike Srpske. Dabar je geografski pojam koji se uglavnom vezuje za opštinu Berkovići. Stanovnike naše opštine niko ne naziva Berkovićani nego je udomaćen naziv Dabrani'', kaže on.

Navodi da ako se govori o ravnomjernom lokalnom razvoju i ako je, kaže, barem deklerativno to cilj i Vlade RS, onda se postavlje pitanje kako je moguće da će Bileća imati dvije hidroelektrane. Naime, projekat Gornji Horizonti podrazumjeva gradnju tri hidroelektrane: Dabar, Nevesinje i Bileća. Jedino što je logično je to da sjedište HE Bileća bude u Bileći, HE Nevesinje u Nevesinju, a HE Dabar u Berkovićima odnosno u Dabru, navodi on.

Abramović podjeća ministra Kovačevića i na spor koji Berkovići imaju sa Hidroelektranama na Trebišnjici. "Do 2006 godine Berkovići su od HET-a po osnovu šteta koje nastaju usljed promjenjenog režima voda do kojeg je došlo gradnjom kanala „Dabarsko polje – Fatničko polje“ i „Fatničko polje – Bilećko jezero“ dobijali godišnje 500.000 KM. Dolaskom na vlast ove vlade ova nadoknada je jednostranom voljom ukinuta iako smo imali ugovorni odnos koji sve to definiše. Sada je u toku sudski spor, a vrijednost spora je preko tri miliona maraka bez troškova postupka i zateznih kamata. Jasno je da se i ovdje radi o političkoj odluci", navodi on.

Načenik opštine Berkovići navodi da već skoro mjesec dana bezuspješno pokušava da ugovori sastanak sa ministrom Kovačevićem.

"Kod ministra Kovačevića sam i usmeno i pismeno zatražio prijem zajedno sa investitorima iz Italije u vezi ulaganja u solarnu energiju. Berkovići su opština sa najvećom insolacijom u Evropi. Međutim, do tog sastanka nije došlo iz nepoznatih razloga, a ministar Kovačević je posjeto Bileću koja se nalazi udaljena 40km od Berkovića. Iz posrednih izvora sam saznao da su kvote podsticaja za proizvedenu solarnu energiju (pravo na obavezan otkup i pravo na subvenciju) ukupno 4.2 MW, rezervisane za neke druge opštine iako se u Berkovićima ulaganja u ovu oblast najviše isplate", ističe Abramović.

Na kraju svog reagovanja načelnik opštine Berkovići je najavio podnošenje inicajative da sjedište HE Dabar bude u Berkovićima, a ministra Kovačevića i Vladu RS je pozvao da  da konačno postanu Vlada svih građana RS, objavljeno je na web stranici ove Opštine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije