Cazin nastavlja ulaganja u rekonstrukciju kompleksa Stari grad Ostrožac

16.06.2019. 09:09 / Izvor: Akta.ba
Cazin nastavlja ulaganja u rekonstrukciju kompleksa Stari grad Ostrožac

Cilj nije samo očuvati Stari grad Ostrožac od propadanja nego kompletna rekonstrukcija nakon koje će cijeli kompleks zablistati i biti stavljen u upotrebu.

Srednjovjekovne zidine i jedini dvorac u Bosni i Hercegovini neprocjenjiv su dragulj na području Cazina za čiju rekonstrukciju i očuvanje Grad Cazin izdvaja posebna sredstva i realizira brojne projekte.

Cilj nije samo očuvati Stari grad Ostrožac od propadanja nego kompletna rekonstrukcija nakon koje će cijeli kompleks zablistati i biti stavljen u upotrebu. No, za sve što je planirano, prvi i nužni korak bila je izrada glavnog projekta. Za izrada glavnog i izvedbenog projekta hitnih mjera sanacije, zaštite i konzervacije na dvorcu Lothara Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac do sada je uloženo 67.680 konvertibilnih maraka od čega je Grad Cazin, kroz namjenska i vlastita sredstva, izdvojio preko 60.000 maraka.

"Ovo je bitna faza u realizaciji projekta rekonstrukcije Starog grada Ostrožac. Dakle, u toku je faza izrade glavnog projekta rekonstrukcije ovog Berksovog dijela, a naravno da se radi i na zidinama Starog grada. Po okončanju izrade glavnog projekta mi ćemo doći u fazu kada je dovoljno još obezbijediti financijska sredstva i pristupiti rekonstrukciji", istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević. Osim što je to jedini dvorac u Bosni i Hercegovini, kompleks Starog grada Ostrožac jedinstven je i unikatan po brojnim elementima jer su na ovoj građevini gotovo sve epohe historije ostavile svoj pečat i tako ga učinile unikatnom pojavom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa stoga posjeduje i nemjerljiv turistički potencijal.

"Naše namjere su u pogledu ovog nacionalnog spomenika vrlo ozbiljne i odmah po izradi glavnog projekta ćemo se fokusirati na traženje financijskih sredstava s kojima ćemo uređivati cjelokupan objekat koji ima ogroman potencijal. Kroz zahvate koje planiramo, ovo će biti najjači turistički projekat naše regije", naglasio je gradonačelnik Ogrešević, dodajući da se svakom koraku pristupa studiozno i uz nadzor struke, upravo kako i zahtijeva vrijednost ovakvog kulturno- historijskog kompleksa.

Danas su predstavnici firme Ecoplan iz Mostara okončali završne istražne radove na temeljnoj konstrukciji dvorca i njenoj statičkoj analizi što je i bio povod za obilazak Starog grada Ostrožac. Završetak izrade glavnog projekta prvi je od nekoliko najznačajnijih koraka u ukupnoj rekonstrukciji koju vodi Grad Cazin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije