Investicije/ PROJEKTI

Česi ulažu u energetski sistem u Foči

Predstavnici čeških kompanija zainteresovani su za realizaciju projekta izgradnje kogenerativnog postrojenja toplane/ termoelektrane kroz revitalizaciju objekta "Nova energana", opština Foča.

29.08.2014. 09:04 / Izvor: eKapija.ba

Ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević i predstavnici kompanija EKOL, spol. S.r.o. Brno i "Energo Prague" S.r.o. Prag, Češka Republika, zaključili su u Banja Luci Sporazum o saradnji u oblasti razvoja projekta revitalizacije ili izgradnje novog energetskog objekta na prostoru opštine Foča. S obzirom na djelatnost i iskustvo, predstavnici ovih kompanija zainteresovani su za realizaciju projekta izgradnje kogenerativnog postrojenja toplane/ termoelektrane kroz revitalizaciju objekta „Nova energana“, opština Foča, a koju je Vlada Republike Srpske kupila u stečajnom postupku.

Ukoliko se projekat za koji je iskazan interes, ocjeni kao izvodljiv i ekonomski isplativ za kompanije EKOL i "Energo Prague", posebnim ugovorima će se bliže urediti pitanja od zajedničkog interesa, zavisno od izabranog oblika saradnje.

Vlada će u svrhu izrade studija, odnosno procjene isplativosti projekta, obezbijediti sve neophodne informacije i svu raspoloživu dokumentaciju, dok će sve troškove ekonomske, tehničke, pravne, i poreske analize (studije) i izrade potrebnih izvještaja snositi češke kompanije.

Sporazum je zaključen na period od 12 mjeseci kako bi se obavila neophodna analiza projekta i odabrao model saradnje u pogledu njegove realizacije. Realizacijom ovog projekta postoji mogućnost da se trajno riješi pitanje grijanja opštine Foča. Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije