Češka osigurala 120.000 KM za realizaciju sedam lokalnih projekata

31.03.2017. 13:20 / Izvor: Fena
Češka osigurala 120.000 KM za realizaciju sedam lokalnih projekata

Vlada Republike Češke je u sklopu jednog od programa razvojne pomoći osigurala 120.000 KM za implementaciju sedam malih lokalnih projekata na području BiH.

Vlada Republike Češke je u sklopu jednog od programa razvojne pomoći osigurala 120.000 KM za implementaciju sedam malih lokalnih projekata na području Bosne i Hercegovine, koji će biti realizirani  tokom šest mjeseci.

Projekte će realizirati Zemljoradnička zadruga Tarevci, općina Modriča, Osnovna škola u Gračanici, Civilna zaštita u Orašju i Vatrogasna organizacija općine Foča, te nevladine organizacije iz Sarajeva - Hope and Homes for Children i Centar za razvoj i podršku Tuzla.   

Tim povodom, ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakub Skalník i predstavnici spomenutih organizacija danas su u prostorijama češke ambasade u Sarajevu potpisali ugovore u vezi s, u međuvremenu, osiguranim/dodijeljenim novčanim sredstvima.

Kako je nakon čina potpisivanja istaknuo ambasador Jakub Skalník, radi se o jednom od četiri programa češke razvojne saradnje u BiH, koji je orijentiran ka unapređenju kvalitete života na nivou bh. lokalnih zajednica, uključujući opremanje škola, pomoć osobama s posebnim potrebama te nabavku opreme za druge institucije.

"Osim ovoga imamo i niz velikih razvojnih projekata koje Republika Češka realizira u BiH, a čija je ukupna vrijednost oko tri miliona eura na godišnjem nivou", kazao je ambasador, naglašavajući spremnost njegove zemlje da i nadalje razvija partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom, koja je jedna od pet prioritetnih zemalja za Češku Republiku.

Dodao je da se spremnost Češke da pruža pomoć BiH temelji na snažnim historijskim i kulturnim vezama/odnosima dviju zemalja. 

Inače, za novčanu pomoć u sklopu spomenutog projekta kandidirano je 50 lokalnih projekata, a prilikom izbora u obzir su uzeti kvalitet projekta i njegova korist za širu zajednicu, ili ciljanu skupinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije