Investicije/ PROJEKTI

Češka svake godine izdvaja 2,5 miliona eura za realizaciju projekata u BiH

Ambasador Češke Republike u BiH Tomaš Sunjog posjetio je Sokolac, gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom i njegovim saradnicima o dosadašnjoj saradnji i mogućnostima buduće saradnje.

19.09.2014. 09:09 / Izvor: eKapija.ba

Zahvaljujući Ambasadi Češke Republike u BiH, početkom jula ove godine, završena je realizacija projekta u okviru kojeg su nabavljeni kontejneri i kante za odlaganje smeća, koji su već u funkciji u centru Sokoca. Vrijednost projekta je 20.000 maraka, od čega je ulaganje Vlade Češke 14.000, a opštine Sokolac 6.000 maraka.

Ambasador Češke Republike u BiH Tomaš Sunjog posjetio je Sokolac, gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom i njegovim saradnicima o dosadašnjoj saradnji i mogućnostima buduće saradnje.

Načelnik Bjelica je visokog gosta upoznao sa trenutnim privrednim prilikama, kao i sa stanjem u drugim oblastima, zahvališvi Ambasadi Češke Republike na dosadašnjoj pomoći.

"Da nije bilo Ambasade Češke i Vlade Češke Republike, danas u gradu ne bi imali nove kontejnere i kante za odlaganje smeća. Projekat koji je uradio tim naših stručnjaka našao se među 800 projekata iz cijele BiH, koji su pristigli na konkurs raspisan od strane Ambasade Češke Republike. Dobio je 'zeleno svjetlo' zajedno sa još devet projekata, što govori koliko je kvalitetno bio urađen. Upoznao sam ambasadora o stanju u oblasti privrede, poljoprivrede, turizma i drugim oblastima, sa onim šta smo do sada uradili za bolji život stanovnika na području naše opštine. Nadam se da će Vlada Češke Republike preko Ambasade u Sarajevu učestvovati u realizaciji budućih projekata. Mi imamo kvalitetno urađene projekte i nadam se da će neki od njih 'proći' na budućim konkursima Ambasade Češke Republike", rekao je Bjelica.

Ovom prilikom Sonjug je istakao kako Češka Republika svake godine izdvaja dva i po miliona eura za realizaciju različitih projekata u BiH.

"Imamo tri osnovna programa po kojima radimo da bi podstakli brži razvoj BiH. Prvi se odnosi na stipendiranje bosanskohercegovačkih studenata. Svake godine od 10 do 15 studenata iz oba entiteta BiH studira na češkim univerzitetima. To je veoma korisna saradnja u oblasti visokog obrazovanja.Drugi program se odnosi na veće projekte, koji traju nekoliko godina i za koje izdvajamo oko pola miliona eura. U trećem programu je učešće u finansiranju manjih lokalnih projekata, kojima želimo ubrzati razvoj u opštinama. Takvih projekata imamo desetak svake godine. U ove projekte Vlada Češke ulaže od pet do osam hiljada eura. Naravno, tražimo da opštine učustvuju sa 30 odsto sredstava", kazao je Sonjug, ističući kako je Vlada Češke Republijke za soklački projekat izdvojila 14.000, a opština Sokolac 6.000 KM.

Istakao je kako je sve dobro urađeno. "Posebno mi se sviđa što je u ovaj projekat uključena i obuka učenika u školama i nabavka odgovarajućeg propagandnog materijala, kako bi se kod ljudi stvorila navika da odvajaju otpad - staklo ,papir, plastiku i ostalo i to odlažu zasebno, u kontejnere koji su za tu vrstu otpadnog materijala određeni", kazao je  ambasador  Sonjug, pojašnjavajući kako je bitno  promijeniti svijest ljudi, osnažiti njihovu odgovornost prema ambijentu u kojem žive, podići na željeni nivo ekološku svijest.

"Projekat koji je uradio mladi tim stručnjaka iz opštine Sokolac, bio je u konkurenciji 800 sličnih projekata koji su na našu adresu stigli iz cijele BiH. Prošao je među deset, što najbolje govori o njegovom kvalitetu. Zbog toga mogu da čestitam načelniku opštine i njegovom timu, ljudima koji su zaduženi za izradu projekata."

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije