Cijene nekretnina najveće u Sarajevu, Mostaru, Trebinju

30.06.2020. 10:42 / Izvor: BHRT
Cijene nekretnina najveće u Sarajevu, Mostaru, Trebinju

Zavisno od ekonomske razvijenosti grada, variraju i cijene. U razvijenim i većim gradovima one su očekivano najveće.

Stanogradnja u Bosni i Hercegovini posljednih godina doživljava procvat. Cijene stanova po kvadratu iznose i više od 2 hiljade maraka. Jesu li posljedice krize vidljive na tržištu nekretninama i koje su prognoze stručnjaka.

Cijena nekretnina nije se mijenjala za vrijeme pandemije. Zavisno od ekonomske razvijenosti grada, variraju i cijene. U razvijenim i većim gradovima one su očekivano najveće.

"Ja mogu kazati na nivou Bosne i Hercegovine, cijene su najveće u Sarajevu, Mostaru, a i u posljednje vrijeme i u Trebinju. Neka prosječna cijena novoizgrađenih stanova, i to manje kvadrature, je oko 2500 maraka", Edin Baltak, Udruženje učesnika u prometu nekretnina FONO.

U Republici Srpskoj cijene su niže nego u Federaciji. Razlika u cijeni kvadarata u Istočnom Sarajevu i Sarajevu je i nekoliko stotina maraka. Cijena je ono na što kupci prvo obraćaju pozornost, kažu iz agencije za nekretnine, zbog toga je potražnja veća od ponude.

"Cena stanova ovdje u Istočnom Sarajevu je nekih 1350, pa do 1600 idu u novogradnji,a što se tiče u gradu cijene ovise od lokacije da li je Dobrinja, Centar, znači od 1500 pa nadalje", kaže Ivana Vukmanović, vlasnica agencije ”Nek Nekretnine”.

Tržište nekretninama u Bosni i Hercegovine se iz godine u godinu razvija. No, trenutačna situacija sa pandemijom i nesigurnost kod građana da ulažu, u narednom razdoblju bi mogli dovesti i do promjene u ovom sektoru, smatraju stručnjaci za nekretnine.

Minet Musić, arhitekta i stručnjak za promet nekretnina, smatra da ukoliko se ova korona kriza nastavi, i ako to bude djelovalo na ekonomiju na ovaj način kako je djelovalo, do sada, da je pad nekretnina neminovan.

"To se odnosi na sve kategorije nekretnina i ponuda i potražnja će biti uskraćene za mnoge stvari", ističe on.

Iako cijene nekretnina proizvoljno određuju njihovi vlasnici, stručnjaci smatraju da ima prostora za pojeftinjenje, te da bi se one trebale prilagoditi životnom standardu građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije