Investicije / PROJEKTI

Čišćenje terena za uspostavu Planinske botaničke bašte na Trebeviću

10.09.2018. 13:54 / Izvor: Fena

Počeli su radovi na čišćenju terena za uspostavu Planinske botaničke bašte na području Trebevića, potvrdio je Feni stručni saradnik za promociju i marketing Javne ustanove Zaštićena prirodna područja KS Mustafa Zvizdić.

Planom upravljanja Zaštićenim pejzažem "Trebević" predviđeno je uspostavljanje botaničke bašte koja bi služila za konzervaciju i zaštitu endemičnih i rijetkih vrsta, kao i prezentaciju bogate planinske flore bosanskohercegovačkih planina.

Projekt o uspostavljanju botaničke bašte je potpisan sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma na osnovu odluke o utrošku sredstava prema Akcionom planu strategije okoliša za 2018. godinu i programu "Sufinansiranje projekata zaštite prirode u FBiH".

Zvizdić je naglasio da je "na osnovu provedenog direktnog postupka, sklopljen Ugovor o izvođenju radova čišćenja površine u cilju pripreme terena za osnivanje Planinske botaničke bašte Trebević sa JKP „Sarajevo šume“ d.o.o Sarajevo".

"Predviđeni radovi su bazirani na čišćenju površine od samonikle nepoželjne vegetacije i uklanjanju tanjeg rastinja lišćara i četinara", kazao je.

Cilj projekta je promocija i očuvanje rijetkih i ugroženih planinskih biljaka u Bosni i Hercegovini kroz uspostavljanje botaničke bašte kao primjera zaštite u ex situ uslovima, te stvaranje laboratorije na otvorenom, gdje će biti moguće provesti naučna istraživanja i organizovati programe obrazovanja u svrhu podizanja opće svijesti o značaju zaštite prirode, poručili su iz JU Zaštićena prirodna područja KS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije