Da li će se na Grbavici graditi novi poslovno-stambeni objekat od 22 sprata?

13.07.2019. 10:11 / Izvor: Akta.ba

Riječ je tek o Odluci o pristupanju, koja definiše daljnje aktivnosti na izradi Projektnog programa.

U Sarajevu će u ponedjeljak biti održana javna rasprava o projektu gradnje objekta na mjestu nekadašnjeg Strojorada na Grbavici.

Javna rasprava će se održati u organizaciji Općine Novo Sarajevo u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu, a zvanična tema glasi "Nacrt odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta Grbavica II - Strojorad".

Riječ je o jednom od najatraktivnijih slobodnih prostora u urbanom dijelu glavnog grada Bosne i Hercegovine, a koji još uvijek čeka rješenje o prirodi iskorištavanja.

Općinsko vijeće je donijelo Nacrt Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta "GRBAVICA II – STROJORAD" tj. Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog projekta „POSLOVNO-TRGOVAČKI CENTAR BOSNA AUTO“  („Službene  novine  Kantona  Sarajevo“  br.  25/08),  koja  je  na  21.  sjednici održanoj 30.10.2014. godine stavljena van snage – Odluka o stavljanju van snage Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog  projekta "Poslovno-trgovački centar Bosna Auto“ („Službene  novine Kantona Sarajevo“ br. 45/14).

Investitor  "Wilson"  d.o.o.  Sarajevo,  kao  većinski  vlasnik  zemljišta i nekretnina  obuhvatu  Urbanističkog  projekta "BOSNA AUTO-GRBAVICA II“ („Službene   novine   Kantona   Sarajevo“,  broj:  32/05),  obratio se zahtjevom  za  pokretanje inicijative  za  izradu novog Urbanističkog projekta "BOSNA AUTO–GRBAVICA II“, obzirom da važeći nije proveden, te da urbanistička  rješenja postojećeg plana ne zadovoljavaju potrebe kako tržišta tako i većinskog  vlasnika predmetnog  zemljišta,  pa ih je poželjno korigovati na način da se pored interesa investitora kroz  predmetni  plan,  prostor  oplemeni  na način, koji  će  zadovoljiti  i  potrebe lokalne zajednice i njenog stanovništva za savremenim sadržajima. Kako se nazivu važećeg Urbanističkog projekta „BOSNA AUTO-GRBAVICA II“ veže za ranijeg vlasnika  većeg  dijela  navedenog  lokaliteta, predloženo je da se dosadašnji naziv izmjeni i da novi naziv glasi: URBANISTIČKI PROJEKAT „GRBAVICA II – STROJORAD“, navedeno je na portalu aabh.ba. 

Kompanija Wilson se nalazi u suvlasništvu tuzlanskog Binga.

Zadovoljenje potreba lokalne zajednice i njenog stanovništva savremenim sadržajima, kroz Nacrt Odluke se usmjerava ka "izgradnji stambeno-poslovnog centra“, uz smjernicu da ti sadržaji budu "maksimalne spratnosti objekata do Po+P+7 etaža (stanovanje) uz mogućnost primjene akcenata u prostoru spratnosti Po+P+12 (hotel) do Po+P+22 (stanovanje)“.

Povećanje spratnosti za više od tri puta od one koja je maksimalna, a regulacioni plan koji bi sagledao širu sliku i potrebe nije naveden kao planski osnov, već je to Prostorni plan Kantona Sarajevo, koji svojim mjerilom ne može analizirati ovakve mikrolokacije i dati polazne smjernice, potrebno je preispitati i u kontekstu „zadovoljenja potreba lokalne zajednice“, kao i u kontekstu zadovoljenja uslova i kvaliteta života i okoliša šire zajednice.

Obzirom da je riječ tek o Odluci o pristupanju, koja definiše daljnje aktivnosti na izradi Projektnog programa, a koji će biti podloga za izradu urbanističkog projekta, šira javnost ima od samog početka priliku da se upozna sa namjerama za izgradnju i uređenje prostora "Strojorada", što Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini pozdravlja kao pozitivan primjer transparentnosti i konsultiranja javnosti. Navode da cjelokupan proces treba biti propraćen uključivanjem i stručne javnosti, koja može dati svoj nemjerljiv doprinos u planiranju korištenja gradskog zemljišta, a posebno ovako vrijednih i atraktivnih lokacija.

Podsjećamo, ideja o izgradnji na ovoj lokaciji, od tada planirana dva petospratna poslovna-trgovačka objekta i multipleks kina sa 11 dvorana potiče još iz 2007. godine. Za troškove uređenja lokacije tada je bilo potrebno izdvojiti oko sedam miliona KM dok je sama izgradnja procjenjena između 68 i 72 miliona maraka. Izgradnja ovoga kompleksa trebal je trajati dvije godine, kako je navodio tadašnji investitor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije