Danas odluka o projektu Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici

25.10.2017. 08:42 / Izvor: Fena
Danas odluka o projektu Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici

U pripremama za realizaciju ovog projekta Vlada FBiH je utvrdila da je njegova dokumentacija prihvatljiva za Federaciju

Zamjenik predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenice Jasmin Hodžić, na osnovu Poslovnika Gradskog vijeća Zenice, sazvao je hitnu sjednicu vijeća za srijedu, 25. oktobra na kojoj bi se trebao donijeti prijedlog Odluke o prihvatanju granta KFW - Kreditanstalt fur Wiederaufbau za realizaciju projekta "Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici".

Izvjestioci o namjenskim sredstvima bit će gradonačelnik Fuad Kasumović i sekretar Gradskog vijeća Selver Keleštura.

Vlada Federacije BiH je ranije donijela odluku o prihvatanju grant sredstava namijenjenih za finansiranje projekta "Prikupljanje i tretman otpadnih voda Zenice" u iznosu od 13.016.696 eura, koji će biti uloženi u realizaciju projekta, i 500.000 eura za prateće mjere u realizaciji projekta.

U pripremama za realizaciju ovog projekta Vlada FBiH je utvrdila da je njegova dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, kroz nacrt Sporazuma o finansiranju projekta između KfW, Federacije BiH i Grada Zenice. Za realizaciju navedenog projekta u periodu implementacije nije potrebno iz budžeta Federacije BiH osigurati finansijska sredstva za bilo kakvo dodatno sufinansiranje, a za njegovu realizaciju nadležni su Agencija za provedbu i Federalno ministarstvo finansija. 

Prema sporazumu o realizaciji ovog izuzetno važnog komunalnog projekta najveći dio sredstava, više od 13 miliona eura, koristit će se isključivo za izgradnju mehaničko-biološkog postrojenja za tretman otpadnih voda, proširenje glavnih kolektora, priključenje naselja Blatuša na glavni kolektor, izgradnju novih kolektora za izabrane dijelove, mrežu otpadnih voda i biciklističku stazu uz Bosnu.

Drugi dio sredstava koristit će se isključivo za konsultantske usluge, čiji je cilj ojačati komunalno preduzeće ViK Zenica u smislu ispravnog i održivog sistema vodoopskrbe otpadnih voda, te za plaćanje troškova devizne razmjene.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije