Investicije / NEKRETNINE

Danci žele investirati izgradnju turbina na vjetar za proizvodnju električne energije u Hadžićima

28.07.2008. 10:15 / Izvor: eKapija.ba

Pismo namjere u vezi sa izgradnjom turbina na vjetar za proizvodnju električne energije u Hadžićima potpisali su općinski načelnik Hamdo Ejubović i predstavnik danske kompanije Suzlon Wind Energy A/S Peter Holmgard, saopćila je Press služba Općine Hadžići.

Ukoliko se ostvare početna očekivanja u pogledu mogućnosti iskorištavanja vjetra u općini Hadžići, Suzlon će uložiti značajna sredstva kako bi se realizovao projekat proizvodnje električne energije.

Da bi se definisala snaga vjetra i mogućnosti ekonomskog iskorištavanja, potrebno je instalisati viši stub sa mjernim instrumentima. Ako mjerenja snage vjetra budu dala očekivane rezultate, ova danska kompanija bi obezbijedila sva potrebna sredstva za izgradnju postrojenja, kao i pristupnog puta, navodi se u saopćenju.

Na ime odobravanja, odnosno koncesije za korištenje snage vjetra za proizvodnju električne energije, platili bi jednokratnu naknadu u iznosu od 10.000 EUR za svaku izgrađenu turbinu, kao i godišnji iznos koji odgovara vrijednosti 2,5 posto godišnje proizvodnje električne energije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije