Investicije / PROJEKTI

Digitalizacija: Prijavljeno 56 ideja za pametni grad

01.07.2020. 14:56 / Izvor: Akta.ba

Rekordnih 56 ideja za "pametni grad" prijavljeno je za takmičenje u inicijativama za tehnološko unapređenje svakodnevnice, u okviru velikog projekta koji zajednički realizuju Grad Banja Luka i Razvojni program UN-a (UNDP).

U okviru ovog projekta mogle su biti prijavljene sve ideje u vezi sa "pametnim rješenjima" u oblasti: saobraćaja, komunalnih poslova, energetske efikasnosti, elektronskih usluga u administraciji, javnog prevoza i drugih.

Putem poziva – organizacije civilnog društva, privatni sektor, univerziteti, mediji i javne institucije pozvani su da ponude inovativna i tehnološki zasnovana, ali prilagođena rješenja koja bi učinila Banju Luku pametnijim, zdravijim, bezbjednijim, otpornijim, inkluzivnijim i održivijim gradom.

Za realizaciju ovog, jedinstvenog projekta obezbjeđeno je 260.000 KM, maksimalan iznos po pojedinačnom projektu iznosi do 50.000 KM.

Šefica gradskog Odsjeka za informatiku Ljiljana Vasojević-Radovanović, ističe da je upravo razvoj koncepta "pametnog grada" – jedan od četiri fokusa razvoja Banje Luke u narednom periodu, definisan Strategijom razvoja grada 2018-2027. godine.

"Želja nam je da razvojem grada kao modernog urbanog okruženja, baziranog na konceptu pametnih gradova, pružimo ugodniji život kako našim sugrađanima, tako i posjetiocima. Ovaj poziv imao je i cilj da zajedno sa građanima kroz pilot projekte promišljamo o novim idejama i servisima, te da ih testiramo kako u urbanoj, tako i u ruralnoj zoni grada", istakla je ona.

To podrazumijeva, prema njenim riječima i sistemske izmjene u samoj Gradskoj upravi, od njene organizacije do načina pružanja administrativnih usluga, te davanja građanima većeg broja novih javnih usluga i servisa putem savremenih platformi i alata.

"Želimo da modernizacija i digitalizacija bude zastupljena u svim sferama života", zaključila je Vasojević-Radovanović, izražavajući zadovoljstvo velikim broj pristiglih prijedloga na poziv.

Planirano je da u julu bude selekcija najboljih rješenja, te da se potom i uđe u razvoj i pretakanje ideja u konkretne projekte na terenu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije