Digitalizacija: Prijavljeno 56 ideja za pametni grad

01.07.2020. 14:56 / Izvor: Akta.ba
Digitalizacija: Prijavljeno 56 ideja za pametni grad

Za realizaciju ovog, jedinstvenog projekta obezbjeđeno je 260.000 KM, maksimalan iznos po pojedinačnom projektu iznosi do 50.000 KM.

Rekordnih 56 ideja za "pametni grad" prijavljeno je za takmičenje u inicijativama za tehnološko unapređenje svakodnevnice, u okviru velikog projekta koji zajednički realizuju Grad Banja Luka i Razvojni program UN-a (UNDP).

U okviru ovog projekta mogle su biti prijavljene sve ideje u vezi sa "pametnim rješenjima" u oblasti: saobraćaja, komunalnih poslova, energetske efikasnosti, elektronskih usluga u administraciji, javnog prevoza i drugih.

Putem poziva – organizacije civilnog društva, privatni sektor, univerziteti, mediji i javne institucije pozvani su da ponude inovativna i tehnološki zasnovana, ali prilagođena rješenja koja bi učinila Banju Luku pametnijim, zdravijim, bezbjednijim, otpornijim, inkluzivnijim i održivijim gradom.

Za realizaciju ovog, jedinstvenog projekta obezbjeđeno je 260.000 KM, maksimalan iznos po pojedinačnom projektu iznosi do 50.000 KM.

Šefica gradskog Odsjeka za informatiku Ljiljana Vasojević-Radovanović, ističe da je upravo razvoj koncepta "pametnog grada" – jedan od četiri fokusa razvoja Banje Luke u narednom periodu, definisan Strategijom razvoja grada 2018-2027. godine.

"Želja nam je da razvojem grada kao modernog urbanog okruženja, baziranog na konceptu pametnih gradova, pružimo ugodniji život kako našim sugrađanima, tako i posjetiocima. Ovaj poziv imao je i cilj da zajedno sa građanima kroz pilot projekte promišljamo o novim idejama i servisima, te da ih testiramo kako u urbanoj, tako i u ruralnoj zoni grada", istakla je ona.

To podrazumijeva, prema njenim riječima i sistemske izmjene u samoj Gradskoj upravi, od njene organizacije do načina pružanja administrativnih usluga, te davanja građanima većeg broja novih javnih usluga i servisa putem savremenih platformi i alata.

"Želimo da modernizacija i digitalizacija bude zastupljena u svim sferama života", zaključila je Vasojević-Radovanović, izražavajući zadovoljstvo velikim broj pristiglih prijedloga na poziv.

Planirano je da u julu bude selekcija najboljih rješenja, te da se potom i uđe u razvoj i pretakanje ideja u konkretne projekte na terenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije