Investicije / PROJEKTI

Direkcija šumarstva Turske realizirat će nekoliko kapitalnih projekata u KS

03.03.2021. 08:09 / Izvor: Akta.ba

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Adnan Delić, ugostio je jučer osmočlanu delegaciju Generalne direkcije šumarstva Republike Turske koju je predvodio Mustafa Özkaya, zamjenik generalnog direktora.

Ministar je iskoristio priliku da goste iz Turske upozna sa aktuelnim projektima u Ministarstvu.

Također ih je upoznao sa nekoliko važnih projekata koje treba realizirati u narednom periodu, ističući da se naredne godine planira 53. Evropsko takmičenje šumara i šumovlasnika u nordijskom skijanju (EFNS) na Velikom polju na Igmanu. Kako je Igman olimpijska planina, a grad Sarajevo olimpijski grad, kazao je da je za Grad, Kanton ali i državu vrlo bitno oživjeti olimpijski duh) Sarajeva. Pozvao je predstavnike Turske da učestvuju na ovom takmičenju što su oni prihvatili, ali i obećali kako će osim učešća, pružiti i materijalnu podršku ovom projektu.

Ministar Delić ih je upoznao i sa idejom šumskog parka na brdu Hum, kazavši kako je to simbol stradanja grada Sarajeva i da je od velike važnosti, kako kulturne, tako i historijske i ekološke. Delegacija iz Turske iskazala je veliko zanimanje za ovaj projekt i želju da se organizuje posjeta brdu Hum, kao i sastanak sa općinskim načelnikom u cilju konkretizacije dogovora. Posjeta brdu Hum dogovorena je za sutra u kasnim popodnevnim satima.

Na sastanku je bilo riječi i o načinima kojima Turska štiti svoje šume od požara, te je delegacija iskazala svoju zainteresovanost za unapređenje dosadašnje saradnje i u ovoj oblasti.

Tako je, osim podrške EFNS takmičenju na Igmanu i izgradnji šumskog parka Hum, delegacija iz Turske iskazala želju da pomogne našem gradu i Kantonu u nabavci opreme za gašenje šumskih požara, te je načelno dogovorena dostava kamiona za te svrhe.

Ministar Delić je također istakao problem nemogućnost provođenja naučno–istraživačkih aktivnosti u oblasti šumarstva zbog nepostojanja edukativnog centra koji bi bio dostatan za velika istraživanja, te istakao: "Mi nemamo modernizovane direkcije za šumarstvo. Prije rata bili smo poznati po naučno–istraživačkom centru koji je bio smješten na Velikom polju, na Igmanu. Nažalost, sad imamo samo edukativni centar pri Šumarskom fakultetu. Za sve to potrebna su ogromna ulaganja, koja bi se u budućnosti sigurno isplatila“.

Turci su također iskazali želju da pomognu i realizaciju projekta "Arboretum“.

Azer Jamaković, predsjednik Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine istakao je opredjeljenje ministra Delića za unapređenje šumskog ekosistema, kazavši da u nepuna dva mjeseca, ministar je već u šest navrata primio predstavnike Udruženja, dok se Ozkaya zahvalio na lijepom dočeku i kazao da je prijem u Ministrastvu privrede KS, iako zakazan prije deset sati, bio najbolje organizovani prijem na kojem su bili proteklih dana.

Ministar Delić se zahvalio na dosadašnjoj dobroj saradnji koju naša zemlja tradicionalno ima sa privrednicima iz Turske, ali ih je pozvao da u budućnosti mnogo više investiraju u Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, nego u zemlje regije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije